Od dawna jestem zagorzałą miłośniczką serów żółtych, jednak nie od zawsze wiem, jak nie dać się oszukać i odróżnić prawdziwy ser od produktu seropodobnego.
Półki sklepowe aż uginają się od wszelkiego rodzaju serów.
Wśród szerokiej gamy tego produktu, możemy tam znaleźć ser żółty, biały,topiony, z dziurami i bez, na wagę i w opakowaniu. Różnią się nie tylko ceną, lecz również jednym ale…
Jak więc rozpoznać ten dobry i prawdziwy ser?
Doskonale wiemy, że we współczesnym świecie liczy się tylko zysk i szybki czas produkcji. Dlatego do serów dodawane są barwniki, konserwanty i ulepszacze. Prawdziwy ser niestety zawsze będzie drogi, ponieważ do produkcji 1 kilograma dobrej jakości sera białego, potrzeba aż 2 do 4 litrów mleka, a do sera żółtego 10 do 12 litrów.
Producenci sero podobnych produktów robią wszytko, co w ich mocy, aby zmylić mniej czujnych nas, konsumentów. Unia Europejska zezwala jednak, żeby serem nazywano tylko produkt, składający się w 100% z mleka. Jeśli zawiera inne dodatki, może używać jedynie nazwy: seropodobny.
Sprytnym chwytem takich producentów jest nazewnictwo produktu. Edamski, gouda, plasterki serowe – nie ma w nich słowa – ser.
Często spotykany jest również taki o nazwie: żółty podpuszczkowy dojrzewający. Spróbuj przypomnieć sobie, ile razy kupiłaś taki?
Oto, jakie jeszcze niechciane substancje, można znaleźć w produktach seropodobnych:
-
białka mleka
-
tłuszcz roślinny
-
serwatki
-
mleko w proszku
-
modyfikowana skrobia kukurydziana
-
E 339
-
E 450
-
E 452
-
E 575 (powstaje podczas utleniania glukozy)
-
E 330 (kwas cytrynowy)
-
E 331 (cytryniany sodu)
-
wszelkiego rodzaju konserwanty
Jak wrócić ze sklepu z dobrym, prawdziwym serem?
#1 Przeczytaj etykietę
Sprawdź składniki i zwróć uwagę na jego nazwę. Wybieraj jedynie te, które mają w swoim składzie tylko mleko, bakterie kwasu mlekowego i sól.
#2 Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na żółte sery odtłuszczone, ponieważ większość z nich, zawiera tłuszcze roślinne.
Jeśli wolisz kupić ser na wagę, zarządzaj od sprzedawcy udostępnienia etykiety zbiorczego opakowania.
#3 Jeśli chcesz mieć gwarancji, że ser pochodzi z mleczarni polskiej, objętej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej, kupuj tylko te ze znakiem PL i WE.
#4 Upewnij się, jak długi termin do spożycia, znajduje się na opakowaniu.
Jeśli jest długi oznacza to, że ser ma w sobie sporo konserwantów.
#5 Nigdy nie kupuj serów, zawierających tłuszcze roślinne.
Zmieniają jego strukturę i smak.
Teraz możesz bezpiecznie iść do sklepu i mieć pewność, że nie dasz się oszukać!