Domowe Ptasie Mleczko – Zrobisz je sama łatwo i szybko.

Ptasie mleczko własnej roboty, bez problemu zrobisz sama. Taki deser na pewno nie zaszkodzi Twojej sylwetce i jest niezwykle pyszny.

 

 

Składniki:

  • 1 litr kefiru
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 2 szklanki wody
  • Pół opakowania cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

1. W ciepłej wodzie rozcieńczamy żelatynę i odstawiamy na 25-35 minut, następnie na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem, małym strumieniem dodajemy gotową żelatynę i ubijamy przez 4-5 minut.

3. Otrzymaną masę wkładamy do formy i odkładamy do lodówki na 3-6 godzin.

 

Po tym czasie kroimy na kawałki, można wyciąć je także za pomocą foremek do ciasta.

Smacznego!

error: Content is protected !!