Racuszki z Twarogiem – Puszyste i delikatne, nigdy nie jadłam pyszniejszych

Przepis ten stosuję od wielu lat, ponieważ uwielbiam je jeść i spełniać błagające i nie ustające prośby moich pociech. One mogły by je jeść bez przerwy…

 

Mogą być zarówno sycącym daniem obiadowym, jak i pysznym deserem do kubka mleka lub kakao. Sposób podania i wykorzystane składniki, są tylko kwestią Waszych gustów, jednym słowem – dla każdego coś dobrego…

Te racuchy pieczemy w piekarniku, co pozwala nam zaoszczędzić czas i zrezygnować ze sterczenia przy kuchence przez dłuższy czas. A przygotujesz je w dosłownie kilka minut. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • kwaśna śmietana lub dżem

 

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą (oprócz śmietany). Ciasto na racuchy jest gotowe!

 

2. Odstaw ciasto na co najmniej 20 minut ( a najlepiej na godzinę).

 

3. Gotowe ciasto podziel na 16 części.

 

4. Z każdej części uformuj placuszki o grubości 1,5 cm .

 

5. Poukładaj je na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem. Każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni.

6. Racuchy podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną lub dżemem.

Jeśli wolisz, możesz również smażyć racuchy w tradycyjny sposób – na patelni. W smaku, za wiele nie odbiegają od tych z piekarnika.

 

Zamiast polewać je śmietaną lub smarować dżemem, możesz włożyć nadzienie do środka, przed ich upieczeniem. Świetnie smakują z czekoladą, z dżemem, masą krówkową lub z dodatkiem posiekanych orzechów.

 

Wypróbuj wszystkie i sama zdecyduj, które są dla Ciebie najsmaczniejsze!

error: Content is protected !!