Domowe Powidła Śliwkowe z Orzechami – Nie jadłam takich nigdy wcześniej. Mają wyjątkowy smak
Aby cieszyć się jego smakiem, trzeba tylko przygotować go co najmniej dwa dni wcześniej. Dla tej chwili, warto jednak czekać nawet dłużej…
Ale sam smak tych powideł to nie wszystko. To idealny dodatek do ciast i deserów na szybko. Pasteryzowane w słoiczku, mogą spokojnie czekać na ten właściwy moment przez dłuższy czas.
Jeśli lubisz niestandardowe rozwiązania, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Niesamowity aromat cynamonu i koniaku, oraz chrupiące orzechy urozmaicą każdy deser i dodadzą mu niebanalnego charakteru.
Musisz tylko pamiętać o wyborze składników dobrej jakości, resztę masz gwarantowaną! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
1 kg śliwek
-
4 łyżki cukru
-
kilka orzechów włoskich
-
2 laski cynamonu lub 0,5 łyżeczki mielonego
-
2 łyżki koniaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyte śliwki, pokrój na połówki i usuń pestki. Zasyp je 2 łyżkami cukru i odstaw na 3 godziny.
2. Kiedy śliwki puszczą sok, dodaj pozostały cukier i cynamon. Przełóż wszystko do garnka z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Potem zdejmij z ognia.
3. W tej postaci, śliwki pozostaw w syropie na 8 godzin (najlepiej na całą noc). Śliwki namoczone w syropie cukrowym z cynamonem, zachowają swój kształt.
4. Rano, ponownie doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Teraz, przygotuj orzechy.
5. Na małym ogniu, na suchej patelni upraż cząstki orzechów. Potem, zawiń w papierowy ręcznik i potrzyj. Skórka z orzechów odejdzie i orzechy będą o wiele smaczniejsze.
6. Do gotujących się śliwek, dodaj orzechy i koniak, gotuj jeszcze przez 20 minut.
7. Jeśli użyłaś lasek cynamonu, wyjmij je. Teraz przygotuj sterylne, suche słoiczki. Przełóż powidła do słoików, szybko zakręć i obróć je do góry dnem. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny.
Od tej pory możesz zajadać pyszne powidła śliwkowe, kiedy tylko chcesz. Jeśli potrzebujesz aromatycznego dodatku do ciasta, nic prostszego! Po prostu wyjmujesz słoiczek z domowej spiżarni!
Spróbuj i podziel się przepisem z przyjaciółmi! Smacznego!