Do dziś pamiętam ten aromat, który roznosił się po całym domu podczas jego pieczenia…
Najdłuższe jednak były te minuty, które dzieliły mnie od momentu wyjęcia go z piekarnika do zjedzenia. Czas oczekiwania podczas stygnięcia, wydawał się zawsze być wiecznością. Co chwilę biegłam do kuchni i skubałam jeszcze gorącą tartę.
Tartę, według tego przepisu można upiec z dowolnymi owocami. Próbowałam z jagodami, truskawkami, porzeczką i rabarbarem. Wszystkie wersje cieszyły się takim samym powodzeniem u moich bliskich.
Ciasto pięknie wygląda, pachnie obłędnie i świetnie smakuje do popołudniowej filiżanki aromatycznej herbaty lub kakao. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
200 g masła
-
1 jajko
-
1/2 łyżki cukru
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżka śmietany
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki skrobi
-
600 g wiśni (mogą być mrożone)
PRZYGOTOWANIE
1. Do wysokiej miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jajko, śmietanę i miękkie masło. Zagnieć ciasto.
2. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej pół godziny (może być dłużej).
3. Przygotuj formę o średnicy ok. 24 cm., przykrytą papierem do pieczenia. Następnie wyłóż pozostałe ciasto do formy, tworząc boki o wysokości ok. 2 cm.
4. Świeże wiśnie wydryluj, jeśli były odmrożone – odsącz sok. Posyp wiśnie skrobią, a następnie przełóż na całą powierzchnię ciasta w formie.
5. Zamrożoną 1/3 część ciasta, zetrzyj na tarce o grubych oczkach na całej powierzchni ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto kruche z wiśnią przez 45 minut.
Wierzch ciasta powinien się zarumienić!
6. Ciasto należy całkowicie schłodzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
W zależności od tego, jakich owoców użyjesz, oraz od Twojej kreatywności, zależy to, jak będzie prezentowała się na stole. Może to być zwykły deser do kawy lub herbaty, ale można również nadać mu bardziej świątecznego charakteru.
Przepis na to ciasto stosuję od wielu lat. Nie zawsze miałam w lodówce zapas mrożonych owoców. Nic straconego! Wielokrotnie piekłam tartę z najróżniejszymi dżemami, jednak tartę z wiśnią, lubię najbardziej.
Spróbuj i podziel się przepisem ze znajomymi!