Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy, bardzo często tak właśnie je zapiekam. Z powodzeniem może to być samodzielne danie obiadowe, oraz dodatek do każdego rodzaju mięsa. Jeśli dodasz do tego jeszcze pyszną surówkę ze świeżych warzyw, palce lizać…
Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a składniki zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Szybko kroisz, przyprawiasz do smaku, mieszasz, wkładasz do słoików i zapiekasz… Tymczasem zajmujesz się innymi obowiązkami. Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój w talarki. Grubość plasterków ma wpływ na czas pieczenia.
2. Przełóż je do wysokiej miski, dodaj sól, pieprz, olej i pokrojoną w piórka cebulę, dokładnie wymieszaj.
3. Teraz dodaj pokrojony w kostkę boczek (wędzony lub świeży). Boczek można również zastąpić szynką lub kiełbasą, wtedy dodaj trochę więcej masła lub oleju. Dobrze wymieszaj.
4. Przygotuj suche słoiczki i wysmaruj je masłem, aby podczas pieczenia ziemniaki nie przypiekły się do nich. Wypełnij każdy słoik ziemniakami, a górę przykryj folia aluminiową. Piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Jeśli się zarumienią, będą pyszniejsze.
Kiedy ziemniaki będą gotowe, nie wyjmuj ich od razu z piekarnika, aby słoiki nie pękły. Poczekaj kilka minut, aż piekarnik przestygnie. Ta metoda jest bardzo wygodna. Kiedy obiad jest w piekarniku, ty możesz zająć się innymi obowiązkami. Smacznego!