Dowiedz się, czy jajka można jeść do woli i ile ich możesz zjeść dla zdrowia

Co do tego, czy jajka są zdrowe i ile można ich jeść dla zdrowia, zdania są podzielone. W Polsce, szacuje się, że średnia ilość spożycia jajek na jedną osobę to 3 sztuki tygodniowo. Ma to związek z zaleceniami, dotyczącymi bezpiecznej ilości cholesterolu, którego dostarczamy organizmowi. Istnieje bowiem ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. O tym, czy to dużo, czy mało oraz czy można je jeść i w jakiej ilości jest to bezpieczne, dowiesz się poniżej.

 

Co wiadomo o jajkach?
Jajka zawierają między innymi: wysokiej jakości pełnowartościowe białko (jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka), łatwo przyswajalne żelazo, oraz szereg drogocennych witamin z grup A, B, D, E, K, cynk, fosfor, jod, selen i karotenoidy. 20 kcal stanowi białko, 60 kcal żółtko, więc całe jajko ma ni mniej ni więcej ok. 80 kcal. Nic więc dziwnego, że pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych nie miały sobie równych. Jednak w jajku, zawiera się jeszcze jeden składnik, a mianowicie niechciany cholesterol. W 100 g jajka znajduje się aż 372 mg cholesterolu, co spowodowało znaczne ograniczenie ich spożywania, a nawet całkowite ich wyłączenie z diety.

 

Tygodniowy limit jajek
O tym, czy 3 jajka tygodniowo to mało, czy dużo, wciąż nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zawarty w nich wysoki cholesterol wzbudził wiele kontrowersji i obaw w szczególności u osób cierpiących na choroby układu krążenia. Na szczęście okazało się, że do miażdżycy bardziej przyczyniają się nasycone kwasy tłuszczowe, a niżeli cholesterol. Jednak to wcale nie oznacza, że możemy jeść jajka do woli…

 

Brytyjskie towarzystwa – British Heart Foundation i Diabetes United Kingdom – nie ograniczają spożycia ani jajek, ani cholesterolu, Australijska organizacja National Heart Foundation, zaleca spożycie nie więcej niż 6 jajek na tydzień.

 

Natomiast Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje, że można zjadać nawet 10 jajek tygodniowo, bez wpływu na nasze zdrowie.

 

 

Wnioski
Z wyjątkiem osób, które są uczulone, bezpieczna ilość jajek jaką można zjeść, to 10 jajek tygodniowo (czyli średnio 1-2 jajek dziennie). Badania kliniczne dowodzą, że zarówno osoby z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, jak i zdrowe, osiągają wiele korzyści z jedzenia jajek. I chociaż nie ma jednoznacznej odpowiedzi, zawsze warto zachować umiar i zdrowy rozsądek.


error: Content is protected !!