Przepis na syrop z mniszka lekarskiego, według przepisu mojej babci to prawdziwa bomba witaminowa. Bardzo często stosowała go na uporczywy kaszel oraz ból gardła. Ale nie tylko.
Stosując go codziennie, skutecznie wzmocnisz odporność. Moja babcia stosowała go jako zamiennik miodu.
Jak przygotować cenny, domowy syrop z mniszka lekarskiego?
Potrzebujesz 1 litr wody, 1 kg cukru, 2 cytryny i ok 1 litra całych główek kwiatów mniszka wraz z płatkami.
W Polsce, mniszek lekarski to pospolity chwast. Jeśli jednak poświęcisz trochę czasu, możesz wyczarować z niego cudowny, domowy lek. Ten syrop, to czyste bogactwo minerałów i witamin, w który z pewnością warto wyposażyć naszą domową apteczkę. Aby działał skutecznie, należy spożywać syrop codziennie po 2-3 łyżeczki.
Mało kto wie, jakie bogactwo witamin zawiera domowy, babciny syrop z mniszka lekarskiego. Oto kilka z nich:
-
Zawiera sporą ilość asparaginy, czyli aminokwasu, który pobudza pracę mózgu.
-
Dzięki wysokiej zawartości żelaza, potasu, magnezu i krzemu, wspomaga pracę układu pokarmowego i odpornościowego.
-
Skutecznie łagodzi infekcje układu moczowego.
-
Dzięki wysokiej zawartości witaminy A, D, E, z grupy B oraz C, skutecznie usuwa z organizmu zalegające toksyny i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Przepis na domowy syrop z mniszka lekarskiego:
Podstawowym składnikiem syropu są oczywiście świeże kwiaty mniszka lekarskiego. Będziesz potrzebować samych główek.
Przyjmujemy, że w litrowym garnku mieści się odpowiednia ilość (300-500 kwiatów, czyli 2-3 słoiki) lekko ubitych kwiatów. Przepis jest naprawdę bardzo prosty.
Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Potem odstaw garnek w chłodne miejsce na dobę.
Po tym czasie przecedź wywar przez sito. Gotując syrop na małym ogniu, dodaj do niego cukier i sok z cytryny. Kiedy syrop zgęstnieje i uzyska konsystencję miodu, możesz przelać go do słoiczków. W ten sposób możesz przechowywać go przez kilka miesięcy.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego?
Skutecznie wspomożesz swoją odporność stosując syrop codziennie po 2-3 łyżeczki. Mogą go stosować zarówno dorośli, jak i dzieci. Świetnie sprawdzi się również jako zamiennik miodu do herbaty lub do kromki świeżego pieczywa.
Syrop z mniszka lekarskiego nie jest zalecany dla osób, zmagających się z nadkwasotą lub z wrzodami żołądka. Cukrzycy, zdecydowanie powinni pić tylko sam wywar z mniszka lekarskiego.