Nietolerancja w dzisiejszych czasach to dość powszechna dolegliwość. Najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi są nietolerancje glutenu lub laktozy.
Coraz częściej wiec, sięgamy po produkty które ich nie zawierają.
Jak najłatwiej rozpoznać, że cierpisz na nietolerancję glutenu? Oto najbardziej niepokojące i najłatwiejsze do rozpoznania:
1. Chroniczne migreny
Ból pojawia się najczęściej na 30-60 minut po jedzeniu. To pierwsza oznaka tego, że Twój organizm nie toleruje glutenu.
2. Swędzenie skóry
Sucha i podrażniona skóra, swędzenie oraz wypryski mogą świadczyć o tym, że Twój układ pokarmowy nie pracuje prawidłowo. Czasami sygnalizuje to oznakami zewnętrznymi.
3. Fibromialgia
To choroba, nazywana również reumatyzmem tkanek miękkich i ściśle wiąże się z bólem wiązadeł, ścięgien i mięśni. Te dolegliwości, najczęściej towarzyszą kobietom.
4. Nietolerancja laktozy
Najczęstszymi objawami nietolerancji laktozy jest uczucie gorąca, ogólne złe samopoczucie po jedzeniu i wzdęcia. Osoby, które nie tolerują laktozy, bardzo często nie mogą poradzić sobie również z glutenem.
5. Chroniczne zmęczenie
Koniecznie musisz zwrócić uwagę na to co jesz, jeśli po 8-9 godzinnym, dobowym śnie, ciągle czujesz się przemęczony.
6. Huśtawki nastrojów
Osoby z nietolerancją glutenu, bardzo często odczuwają nadmierną nerwowość lub podekscytowane bez wyraźnego powodu. To również jest wyraźnym sygnałem nietolerancji glutenu.
7. Bóle brzucha
Częste bóle brzucha i mdłości po jedzeniu, mogą być wyraźnym sygnałem, że Twój organizm nie radzi sobie z trawieniem.
8. Zawroty głowy
Uczucie, które przypomina błąkanie we mgle, podobne do uczucia utraty równowagi oraz zawroty głowy, jest dostatecznym powodem, aby wprowadzić dietę bezglutenową.
Miej się więc na baczności!