Idealny przepis na karkówkę po cygańsku. Posmakuje osobą, które nie przepadają za taką kuchnią.

Niepowtarzalne danie jakim jest karkówka po cygańsku.
Posmakuje ona wszystkim koneserom mięsa jak i przekona niejadków. Najważniejsze jest to! Ten przepis wykonasz bez żadnego problemu w domu , bo jest on zarówno prosty jak i smaczny.

 

 

 

Przygotowanie składników:
  • 1,5 kg karkówki
  • łyżka miodu
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • do smaku sól, pieprz i czosnek
  • 200 gram śmietany kremówki
  • 100 gram bekonu
  • 60 ml jasnego piwa
  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry
  • przyprawa do gyrosa
  • czerwona cebula
  • biała cebula
  • pęczek pietruszki
  • 4-5 ząbków czosnku

 

Przygotowanie:

Najpierw zrób marynatę. Do miski przelej piwo dodaj przyprawę do gyrosa, miód i olej.

Blachę wyłóż papierem i połóż na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Posmaruj cienką warstwą marynaty. W reszcie marynaty namocz mięso. Marynuj tak około 30 minut, a smak będzie o wiele lepszy.

 

 

W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami. Cebulę pokrój w piórka, a boczek w kosteczkę. Wszystkie te składniki połóż na ziemniaki.

Na sama górę połóż marynowaną się karkówkę.

 

 

Blachę owiń folią aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz w 200 stopniach przez około godzinę .

 

 

Gdy potrawa się pieczę przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do niego jogurt naturalny lub śmietanę. Dodaj ulubione przyprawy i zioła do smaku.

 

 

Gdy karkówka się upiecze polej na nią sos i włóż jeszcze do rozgrzanego piekarnika. Dodatki jakie użyjesz to już Twój wybór. Dobrym dodatkiem będą warzywa, które połączone z mięsem dadzą rewelacyjny smak.

 

 

Rewelacyjnie do dania pasują ziemniaki zrobione na różne sposoby lub kluski śląskie. Takie mięso możesz przygotować na grilla. Smak na pewno się nie zmieni. Smacznego!

error: Content is protected !!