Warzywne gołąbki- wszyscy się nimi zachwycają. Najlepszy przepis w moim menu. Smak niezapomniany.

Przygotowanie gołąbków zapewni nam duży zapas witamin na zimę. Danie to jest niezwykle zdrowe, a przygotowana marynata ma intensywny i niezapomniany smak.

 

Zrób ten przepis, o każdej porze roku, a będziesz cieszyć się każdym wartościowym składnikiem warzyw. Gołąbki zawinięte w liście kapusty na pewno zachwycą Twoich gości.

 

 

 

Składniki:
  • 500 gram marchwi
  • średnia biała kapusta
  • cebula
  • średni burak ćwikłowy
  • 2 papryki
  • papryczka chili
  • do smaku ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 100 ml octu
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kapusty. Wkładamy ją do mikrofalówki na około 10 minut, pamiętając aby ustawić małą moc. Odcinamy każdy liść po kolei , następnie wycinamy zgrubienie.

 

 

Kolejnym krokiem jest zrobienie nadzienia.
Cebulę kroimy w półksiężyce lub siekamy drobno. W paski kroimy paprykę, a w plastry papryczkę chili. Na tarce o średnich oczkach ścieramy marchew. Smażymy cebulę na oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę warzyw. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, pamiętajmy aby od czasu do czasu mieszać. Odstawiamy, aż farsz wystygnie.

 

 

Buraka kroimy w paski. W liście kapusty zawijamy mieszankę. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy gołąbki i przykrywamy je burakiem.
Przygotowanie marynaty.
Do wody należy dodać ziele angielskie, liść laurowy, cukier i sól. Zagotuj. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy całość. Gołąbki zalewamy marynatą, zakręcamy słoiki i przez 25 minut pasteryzujemy. Po upływie tego czasu schowaj słoiki np. w koc i poczekaj, aż całkiem wystygną. Słoiki należy przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu.

 

Czas przechowywania wpłynie na smaczniejszy smak gołąbków. Smacznego!

error: Content is protected !!