Warzywne gołąbki- wszyscy się nimi zachwycają. Najlepszy przepis w moim menu. Smak niezapomniany.
2 082
Przygotowanie gołąbków zapewni nam duży zapas witamin na zimę. Danie to jest niezwykle zdrowe, a przygotowana marynata ma intensywny i niezapomniany smak.
Zrób ten przepis, o każdej porze roku, a będziesz cieszyć się każdym wartościowym składnikiem warzyw. Gołąbki zawinięte w liście kapusty na pewno zachwycą Twoich gości.
Składniki:
500 gram marchwi
średnia biała kapusta
cebula
średni burak ćwikłowy
2 papryki
papryczka chili
do smaku ziele angielskie
liść laurowy
100 ml octu
1 litr wody
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kapusty. Wkładamy ją do mikrofalówki na około 10 minut, pamiętając aby ustawić małą moc. Odcinamy każdy liść po kolei , następnie wycinamy zgrubienie.
Kolejnym krokiem jest zrobienie nadzienia.
Cebulę kroimy w półksiężyce lub siekamy drobno. W paski kroimy paprykę, a w plastry papryczkę chili. Na tarce o średnich oczkach ścieramy marchew. Smażymy cebulę na oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę warzyw. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, pamiętajmy aby od czasu do czasu mieszać. Odstawiamy, aż farsz wystygnie.
Buraka kroimy w paski. W liście kapusty zawijamy mieszankę. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy gołąbki i przykrywamy je burakiem.
Przygotowanie marynaty.
Do wody należy dodać ziele angielskie, liść laurowy, cukier i sól. Zagotuj. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy całość. Gołąbki zalewamy marynatą, zakręcamy słoiki i przez 25 minut pasteryzujemy. Po upływie tego czasu schowaj słoiki np. w koc i poczekaj, aż całkiem wystygną. Słoiki należy przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
Czas przechowywania wpłynie na smaczniejszy smak gołąbków. Smacznego!