Idealne na święta i proste w wykonaniu ciasto orzechowe. Wszyscy są zachwyceni jego smakiem.

Przepis na orzechowiec jest bardzo prosty, nie jest konieczne posiadanie specjalnych umiejętności kucharskich, wykonać go potrafi każdy i w dodatku ze składników, które zawsze są w domu.

 

Jeżeli jesteś początkującą gospodynią, tym bardziej poradzisz sobie z przygotowaniem tego ciasta. Z pewnością zachwyci domowników i będą chcieli abyś zawsze go piekła.

 

Składniki na ciasto:
  • 2 jajka,
  • 50 ml oleju,
  • 80 g cukru,
  • 100 g pokruszonych biszkoptów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g orzeszków ziemnych

 

Składniki na krem:
  • 3 żółtka jajek,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 100 g masła,
  • 700 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30%

 

 

 

Przygotowanie:

Do oddzielonych od białek, żółtek dodać 40 gramów cukru, po czy utrzyj na gładką masę. Następnym etapem jest dodanie do masy pozostałych składników, czyli: orzeszków, biszkoptów, oleju oraz proszku do pieczenia i dokładne ich wymieszanie. Drugim etapem jest ubicie białek na sztywną pianę i dodanie pozostałych 40 gramów cukru po czym wymieszanie z wcześniej przygotowaną masą z żółtek.

 

Składniki dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przygotuj brytfankę o wymiarach 40×30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Powstałą masę przełóż do brytfanny. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 10 minut. Aby sprawdzić czy ciasto się wypiekło, włóż np. wykałaczkę do ciasta, jeśli po wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że ciasto się upiekło.

 

Kolejnym etapem jest przygotowanie masy.  Zagotuj pół litra mleka, a pozostałe 200 ml wymieszaj z żółtkami, budyniem i cukrem. Do gotującego się mleka włóż masę i jeszcze gotuj na małym ogniu mieszając, aż do uzyskania gęstego kremu.

 

Do mleka dodawaj stopniowo masło, które wcześniej powinno być roztopione, po czym dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do ostudzenia. Ciasto wyjmij z piekarnika i także odstaw do wystygnięcia, po czym przekrój je na dwie części.

 

Część dolną posmaruj wcześniej zrobionym kremem, a następnie przykryj tą warstwę kremu drugą częścią ciasta. Jeśli chcesz aby ciasto było słodsze, to do ubijanej śmietanki 30% dodaj cukru wanilinowego. Wysmaruj ciasto na wierzchu tak przygotowaną śmietanką.

 

Ciasto można dekorować w dowolny sposób. Świetnie się do tego nada np. czekolada albo płatki migdałów.

 

Orzechowiec wstaw na kilka godzin do lodówki.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!