Te Pyszne Kotlety „Ptasie Mleczko” To Popisowe Danie Mojej Teściowej- Smak Mile Zaskoczył Mnie i Gości.

Choć nazwa „Ptasie Mleczko” kojarzy się z łakociami, a nie daniem głównym w tym przypadku odnosi się do kotletów, a nazwa jest strzałem w 10. Kotleciki są przepyszne, delikatne i soczyste, dodane przyprawy potęgują ich smak. Są świetnym zamiennikiem dla kotletów mielonych, które zna i lubi każdy z nas. Jeżeli w Twoim domu mieszka mały niejadek gwarantujemy, że kotleciki z tego przepisu zje ze smakiem.

 

 

 

Do przygotowania kotletów „Ptasie Mleczko” będą potrzebne następujące składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka (można użyć wieprzowiny lub wołowiny, ale wtedy należy wprowadzić dodatkowe kroki w przygotowaniu)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 200ml mleka
  • 3 kromki pszennego chleba
  • 20g zimne masła
  • 100g twardego, tartego sera żółtego
  • Pietruszka lub koperek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kromki pieczywa pszennego namocz w 100 ml mleka, nadmiar płynu osącz i przenieś chleb do dużej miski. Cebulę obierz z łupinek, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj, możesz to zrobić rękoma, wtedy mięso będzie delikatniejsze.

 

Nadzienie do naszych kotletów:

Przygotuj miskę, na tarce o średnich oczkach zetrzyj twardy ser, jajka ugotowane na twardo oraz zimne masło i wrzuć do miski. Pietruszkę lub koperek pokrój drobno i dodaj do miski, wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Przygotowanie mięso podziel na średniej wielkości placki do każdego nałóż nadzienie i zawiń, tworząc kotleciki.

 

 

W osobnej miseczce wymieszaj surowe jajka, mleko, mąkę pszenną oraz przyprawy. Przygotowane kotlety z nadzieniem obtocz w panierce i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Gotowe! Kotleciki „Ptasie Mleczko”, możesz podawać z ziemniakami i ulubioną surówką czy buraczkami. Smacznego! 

 

Kotlety mielone przygotowane z mięsa wieprzowego lub wołowego należy dodatkowo pięć w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

error: Content is protected !!