Pieczone ziemniaczki – sprawdź ten wyjątkowy przepis

Chrupiące, pyszne ziemniaczki – przysmak, który smakuje każdemu. Zwłaszcza, kiedy połączy się je z jakimś sosem!

 

 

 

Koniecznie spróbujcie wykonać ziemniaczki z tego przepisu. Przekonacie się, że warto!

 

Składniki:
  • ziemniaki – 1kg
  • olej słonecznikowy – 40g
  • czosnek – granulowany do smaku lub świeży 2-3 ząbki
  • sos sojowy – 40g
  • pęczek ziół
  • ulubione przyprawy

 

Sos:
  • wybrane przyprawy
  • suszona bazylia – łyżeczka
  • majonez – 2 łyżki
  • śmietana – 100g

 

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, a następnie dokładnie je przepłucz, pozbywając się skrobi. Każdego ziemniaka przekrój na ćwiartki. Pokrojone warzywa ugotuj na półtwardo (około 7 minut) w osolonej wodzie.

 

 

W czasie gotowania ziemniaków, przygotuj marynatę. Wymieszaj czosnek (świeży przeciśnij przez praskę), sos sojowy, olej i przyprawy. Możesz to zrobić rózgą lub widelcem.

Ugotowane na półtwardo ziemniaki polej marynatą w taki sposób, żeby całe warzywa były nią przykryte.

 

Teraz należy przygotować blachę do pieczenia, poprzez posmarowanie jej olejem. Następnie, na blaszce należy rozłożyć ziemniaki, w taki sposób, żeby powstała z nich równa warstwa. Całość włóż do piekarnika, nagrzanego, do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki należy piec mniej więcej 20 minut.

 

 

Po upieczeniu ziemniaczki można podać z dodatkiem sosu śmietanowego lub też ze świeżymi lub suszonymi ziołami. Jak wykonać sos śmietanowy? Wystarczy połączyć śmietanę, majonez, odrobinę soli i pieprzu oraz swoje ulubione zioła. W zależności od preferowanej konsystencji sosu, możesz dodać do niego więcej majonezu (sos będzie gęstszy) lub śmietany (sos będzie bardziej płynny). Jeżeli masz możliwość, odstaw sos na kilka godzin. Dzięki temu smaki lepiej się połączą i całość będzie lepiej smakować.

 

 

Takie chrupiące ziemniaczki mogą stanowić samodzielną przegryzkę lub dodatek do obiadu. Gwarantujemy, że ich smak przypadnie ci do gustu. Smacznego! 

error: Content is protected !!