Pieczeń po cygańsku na specjalne okazje. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach
Pieczeń po Cygańsku – zrobi niezapomniane wrażenie nawet na wybrednych gościach. Pięknie pachnie, pieści kubki smakowe i dobrze się sprawdza jako potrawa na specjalne okazje lub na święta.
W polskich domach często przyrządza się dania z mięsa. Każda gospodyni ma przepisy, które zawsze wychodzą. Miłą odmianą od znanych dań jest potrawa wykonana w nieco inny sposób. Przepis, który przedstawiam mile zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Wypróbuj koniecznie!
Wymagane składniki:
-
6 dużych kawałków mięsa wieprzowego
-
-10 plastrów boczku
-
4 sztuki cebuli
-
1 opakowanie mrożonych warzyw (mieszanki)
-
4 szt. ogórków kiszonych
-
700 ml wieprzowego bulionu
-
500 ml czerwonego wina
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
olej
-
musztarda
-
2 szt. liści laurowych
-
sól i pieprz
-
sznurek do związania mięsa
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy przy użyciu tłuczka i doprawiamy pieprzem oraz solą. Cebulę obieramy i kroimy w poł pierścienie, a ogórki kiszone myjemy tniemy w plasterki.
Na wcześniej posypane przyprawami porcje mięsa nakładamy kolejno: musztardę, 2 plasterki boczku, niewielką ilość cebuli oraz kilka kawałków ogórka. W ten sposób powstaje jedna warstwa, a kolejne tworzymy w podobny sposób, aż do momentu, gdy wszystkie składniki się skończą. Następnie mięso dokładnie związujemy sznurkiem, który jest przeznaczony specjalnie do tego celu.
Jeszcze w trakcie pracy przy mięsie na patelni trzeba rozgrzać olej i podsmażyć na nim 1 cebulę (pokrojoną w drobną kostkę). Potem do cebuli dorzucamy mrożonkę. Warzywa dusimy, aż staną się miękkie i dopiero wtedy wlewamy bulion i koncentrat pomidorowy. Starannie mieszamy, gotujemy i przez kolejne 5 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy czerwone wino i znowu zostawiamy na ogniu na 5 minut.