Pieczeń po cygańsku na specjalne okazje. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Pieczeń po Cygańsku – zrobi niezapomniane wrażenie nawet na wybrednych gościach. Pięknie pachnie, pieści kubki smakowe i dobrze się sprawdza jako potrawa na specjalne okazje lub na święta.

 

W polskich domach często przyrządza się dania z mięsa. Każda gospodyni ma przepisy, które zawsze wychodzą. Miłą odmianą od znanych dań jest potrawa wykonana w nieco inny sposób. Przepis, który przedstawiam mile zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Wypróbuj koniecznie!

 

Wymagane składniki:

 

  •  6 dużych kawałków mięsa wieprzowego
  • -10 plastrów boczku
  •  4 sztuki cebuli
  •  1 opakowanie mrożonych warzyw (mieszanki)
  •  4 szt. ogórków kiszonych
  •  700 ml wieprzowego bulionu
  •  500 ml czerwonego wina
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  olej
  •  musztarda
  • 2 szt. liści laurowych
  •  sól i pieprz
  •  sznurek do związania mięsa

 

 

 

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy przy użyciu tłuczka i doprawiamy pieprzem oraz solą. Cebulę obieramy i kroimy w poł pierścienie, a ogórki kiszone myjemy tniemy w plasterki.

 

Na wcześniej posypane przyprawami porcje mięsa nakładamy kolejno: musztardę, 2 plasterki boczku, niewielką ilość cebuli oraz kilka kawałków ogórka. W ten sposób powstaje jedna warstwa, a kolejne tworzymy w podobny sposób, aż do momentu, gdy wszystkie składniki się skończą.  Następnie mięso dokładnie związujemy sznurkiem, który jest przeznaczony specjalnie do tego celu.

 

Jeszcze w trakcie pracy przy mięsie na patelni trzeba rozgrzać olej i podsmażyć na nim 1 cebulę (pokrojoną w drobną kostkę). Potem do cebuli dorzucamy mrożonkę. Warzywa dusimy, aż staną się miękkie i dopiero wtedy wlewamy bulion i koncentrat pomidorowy. Starannie mieszamy, gotujemy i przez kolejne 5 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy czerwone wino i znowu zostawiamy na ogniu na 5 minut. 

 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso umieszczamy w naczyniu do pieczenia i zalewamy sosem zrobionym według tego przepisu. Danie wstawiamy do piekarnika na ok. 2-2,5 godziny. Na końcu trzeba ocenić twardość pieczeni –  musi być bardzo miękka. Smacznego!

error: Content is protected !!