Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Nie należy ograniczać się do wyrobów gotowych, które oferują nam sklepy.
Niestety w swoim składzie mają one niepotrzebne, tłuste dodatki, które psują nie tylko smak,
ale mogą niekorzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie. W trosce o zdrowie swoje i najbliższych pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości i starać się samemu przygotowywać posiłki. Dzięki temu wiesz, co dokładnie jest w składzie twoich potraw. Jeśli chcesz podać rodzinie coś o wiele smaczniejszego i zdrowszego niż gotowe wyroby, to poniżej przedstawiam ci bezkonkurencyjny przepis.
Co powiesz na Cevapcici – aromatyczne chorwackie kiełbaski, rozpływające się w ustach? Możesz je grillować lub smażyć na patelni. Brzmi apetycznie? Koniecznie wypróbuj, przygotowanie jest proste i w miarę szybkie.
Lista składników:
Sposób wykonania:
Obierz czosnek, a następnie drobno posiekaj. W kolejnym kroku ugotuj go
w 50 ml wody na wolnym ogniu. Po upływie 5 minut odstaw garnek do ostygnięcia.
Mięso mielone wrzuć do dużej miski i dodaj czosnek, wodę mineralną,
sodę oraz sól.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny,
najlepiej, jednak jeśli zostawisz nawet na całą noc.
Po wyjęciu mięsa formuj je mokrymi dłońmi w niewielkie, podłużne kiełbaski.
Tak przygotowane mięso wstaw ponownie do lodówki na godzinę.