Udka z kurczaka takie jak lubisz – zaskoczysz rodzinę idealnie przygotowanym daniem.
Udka z kurczaka to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż jest to idealne danie obiadowe. Poniżej zamieszczam przepis na pyszne udka z kurczaka w marynacie, które swoim smakiem zachwycą każdego. Spróbuj, a sama się przekonasz. Gwarantuję, że jak raz wypróbujesz ten przepis, to potem będziesz wykonywać to danie wiele razy.
Składniki potrzebne do przyrządzenia udek z kurczaka:
- 12 lub 15 udek z kurczaka;
- 4 lub 5 ząbków czosnku;
- 80 ml sosu sojowego;
- trzy małe łyżeczki miodu;
- 30 ml oleju roślinnego
- jedna mała łyżeczka czarnego mielonego pieprzu;
- szczypta papryki ostrej mielonej;
- szczypta soli do smaku.
Pozostałe składniki potrzebne do przyrządzenia całego obiadu:
- 600 g ziemniaków;
- 350 g pieczarek;
- 100 g twardego żółtego sera;
- 100 ml śmietany do gotowania;
- jedna cebula;
- jedno całe jajko;
- jedna świeża papryka czerwona;
- trzy ząbki czosnku;
- 100 ml wody;
- odrobina oleju do smażenia;
- szczypta soli oraz szczypta czarnego mielonego pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności umyj dokładnie udka i osusz je np. przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie przełóż udka do miski i posyp je czerwoną papryką i solą. Upewnij się, że udka będą dokładnie posmarowane tymi przyprawami z obu stron. Następnie możemy przejść do przygotowywania marynaty do mięsa w osobnym naczyniu.
Wlej do miski sos sojowy i olej, dodaj do tego trzy łyżki miodu, rozmiażdżony czosnek oraz czarny pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przygotowaną w ten sposób marynatę wlej następnie do naczynia z udkami i wszystkie udka dokładnie nią posmaruj. Przykryj całość talerzem i wstaw do lodówki na ok. 20 minut, aby udka się dobrze zamarynowały.
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je na grubsze kawałki. Przełóż je do naczynia, które będziesz wykorzystywać do pieczenia całego dania. Posól ziemniaki i zalej je niewielką ilością wody. Wstaw naczynie z ziemniakami do piekarnika. Piecz około pół godziny w temperaturze 190 stopni.
Następnie przygotuj blachę do pieczenia: wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej zamarynowane wcześniej udka z kurczaka. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz udka przez około 40 minut.
W tym czasie pokrój ząbki czosnku i pieczarki na plasterki, a cebulę na pierścienie. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i smaż plasterki czosnku przez około minutę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i całość smaż przez jakiś czas. W kolejnym kroku podsmaż na patelni pieczarki – smaż je do momentu, aż zrobią się miękkie.
Dodaj podsmażone pieczarki do cebuli i czosnku. Całość dopraw przyprawami – solą i pieprzem, a następnie wszystko dobrze wymieszaj i ułóż w naczyniu na zapieczonych wcześniej ziemniakach. Do osobnej miski wbij całe jajko i wymieszaj z pokrojoną papryką, startym żółtym serem i śmietaną. Przełóż całą zawartość miski do naczynia z ziemniakami, cebulą i pieczarkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego naczynie. Całość piecz przez kolejne 20 czy nawet 25 minut. W tym czasie po raz drugi natrzyj udka z kurczaka pozostałą częścią marynaty i raz jeszcze wstaw do piekarnika. Tym razem piecz udka około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wszystkich składników (mięsa oraz ziemniaków z dodatkami) twoje danie jest już gotowe.