Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Gdy przygotowałam je w swoim domu pierwszy raz, ledwo zdążyłam ich spróbować. Zniknęły ze stołu błyskawicznie i bardzo smakowały wszystkim bez wyjątku.
Jestem pewna, że będą idealne do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty z przyjaciółmi, jednak lepiej od razu przygotuj podwójną porcję. Do dzieła!
1. Zacznij od przygotowania nadzienia: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na mus. Potem dodaj cukier i duś w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez 25 minut – do czasu, aż woda odparuje. Pod koniec, dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia.
2. W dużej misce, wymieszaj kefir z stopionym wcześniej masłem, jajkiem, olejem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, kurkumą i skrobią. Potem, stopniowo dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki i ugnieć jednolite, gładkie ciasto.
3. Z przygotowanego ciasta, uformuj małe kulki (ok. 3 g każda), a następnie rozwałkuj je na małe placuszki. Każdy, na wierzchu posmaruj nadzieniem i zwiń w rulonik. Ruloniki przełóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!