Nadziewane ruloniki – Genialny deser na każdą okazję, który zaskoczy wszystkich bez wyjątku

Prosty i szybki w przygotowaniu, aromatyczny deser na każdą okazję polecam wszystkim miłośnikom sprawdzonych, domowych słodkości.

 

Gdy przygotowałam je w swoim domu pierwszy raz, ledwo zdążyłam ich spróbować. Zniknęły ze stołu błyskawicznie i bardzo smakowały wszystkim bez wyjątku.

Jestem pewna, że będą idealne do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty z przyjaciółmi, jednak lepiej od razu przygotuj podwójną porcję. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 630 g mąki pszennej
  • 125 g kefiru
  • 125 g oleju roślinnego
  • 125 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 20 dag cukru
  • 4 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka kurkumy
  • 1 jajko

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania nadzienia: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na mus. Potem dodaj cukier i duś w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu przez 25 minut – do czasu, aż woda odparuje. Pod koniec, dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia.

 

2. W dużej misce, wymieszaj kefir z stopionym wcześniej masłem, jajkiem, olejem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, kurkumą i skrobią. Potem, stopniowo dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki i ugnieć jednolite, gładkie ciasto.

 

3. Z przygotowanego ciasta, uformuj małe kulki (ok. 3 g każda), a następnie rozwałkuj je na małe placuszki. Każdy, na wierzchu posmaruj nadzieniem i zwiń w rulonik. Ruloniki przełóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!

error: Content is protected !!