Zapiekanka mięsno – ziemniaczana – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach – Przepis.

Obiad w kilka chwil? Smaczny i pożywny? To możliwe. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować danie, które zachwyci domowników. Większość składników znajdziesz w swojej lodówce. Przygotowanie mięsa i ziemniaków nie zajmą Ci zbyt czasu. Nie musisz mieć również wielkich zdolności kulinarnych żeby ta zapiekanka stała się częstym gościem na Twoim stole. Niezapowiedziani goście nie będą już niemiłym wspomnieniem. Po prostu w ciągu godziny zaserwujesz im pyszne danie, którego na długo nie zapomną.

 

Warto też dodać, że sos do tej zapiekanki możesz wykorzystać również do innych potraw. Dania z makaronu, zapiekanki ziemniaczane doskonale będą smakować z tym sosem.

 

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego (może być również wołowe lub drobiowe)
  • 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, olej słonecznikowy
  • 100g twardego sera
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

 

Przygotowanie:

Mięso umyj i pokrój w cienkie plastry. Rozbij plastry tłuczkiem i przypraw solą i pieprzem. Następnie obierz i umyj ziemniaki, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru skrobi i dopraw solą, wymieszaj. Cebule pokrój w pierścienie.

 

 

 

 

 

Włącz piekarnik na 180 stopni. Przygotuj naczynie do zapiekanki. Posmaruj tłuszczem, żeby zapiekanka nie przywarła do naczynia. Zetrzyj ser na grubych oczkach. Kolejno warstwami wykładaj najpierw ziemniaki, cebulę i wyłóż mięso.

 

 

Czas na przygotowanie sosu. Wymieszaj musztardę, majonez i jogurt. Dodaj starty ser. Tak powstały sos rozłóż równomiernie na mięsie do zapiekanki. Wstaw do piekarnika na około 20-30 minut. Pamiętaj, aby w pierwszej fazie pieczenia przykryć folią i papierem pergaminowym naczynie. To zapobiegnie zbytniemu przypieczeniu się góry.

 

 

 

 

Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut. Zapiekanka jest gotowa do jedzenia. Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Szybka i łatwa w przyrządzeniu zapiekanka jest idealna na obiad, ale także świetnie sprawdzi się jako syta kolacja.

error: Content is protected !!