Pełna witamin sałatka z marchewki. Soczysta i apetyczna a do tego odchudzająca

Marchewka wykorzystywana jest w polskiej kuchni od wielu, wielu lat. Poza tym, że smaczna jest również bardzo zdrowa, szczególnie w wersji na surowo. Zalety surowej marchewki docenią szczególnie osoby na diecie, jej indeks glikemiczny wnosi bowiem zaledwie 35 (podczas, gdy w przypadku marchewki gotowanej jest to aż 85).

 

Surowa marchewka to bogate źródło witamin i minerałów oraz błonnika. Co ważne jest to również źródło całkowicie naturalne. Zalety marchewki docenią osoby na diecie. Jej regularne spożywanie wpływa bowiem bardzo pozytywnie na tempo przemiany materii. Spożywana w dużych ilościach marchewka pozytywnie wpływa również na kolor naszej skóry, nadając jej przyjemny odcień.

 

Marchewkę można spożywać w postaci pysznej surówki. Świetnie nadaje się ona na kolację, jest bowiem smaczna i sycąca, a jednocześnie mało kaloryczna. 100 g sałatki według naszego przepisu to zaledwie 88,9 kcal. Miłośnicy marchewki mogą się również delektować pysznym sokiem. Jest on, podobnie jak sałatka z marchewki, bardzo niskokaloryczny. Należy jednak pamiętać, że nadmiar soku z marchwi może powodować reakcje alergiczne, dlatego należy go pić z umiarem. Sugerowana ilość wynosi około 300 ml dziennie.

Poniżej zamieszczamy przepis na przepyszną, niskokaloryczną sałatkę z marchewki.

 

 

 

Składniki:
  • 330 g marchewki
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 60g śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól

 

Przygotowanie:
  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  2. Ostudzone jajka na twardo obrać i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

 

 

Zamiast czosnku można użyć dowolnej innej przyprawy, np. pieprzu czy papryki. Wszystko w zależności od tego co lubimy i co nam smakuje. Nic nie stoi również na przeszkodzie aby sałatkę wzbogacić o dodatek nasion lnu, sezamu, dyni czy rodzynki. Jeśli nie pilnujemy kalorii bardzo restrykcyjne do sałatki możemy również dodać jabłko, rzodkiewkę, a nawet mięso. Każdy ze składników będzie miał specyficzny wpływ na smak przygotowanej sałatki, co sprawi że sałatka szybko nam się nie znudzi. Z całą pewnością jednak w każdej wersji będzie ona przepyszna. Jedyne o czym należy pamiętać to wspomniane wcześniej dodatkowe kalorie, które wiążą się z każdym nadprogramowym składnikiem.

 

 

 

Dużą zaletą sałatki z marchewki jest jej niska cena. Praktycznie każdy może sobie pozwolić na jej zakup. Warzywo to jest bowiem tanie i łatwo dostępne w każdym sklepie czy na targu, praktycznie przez cały rok. Dzięki temu odchudzanie nie musi wiązać się z bardzo dużymi nakładami finansowymi.

error: Content is protected !!