Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Kurczak po francusku zawsze wyjdzie doskonale, jeśli zastosujesz kilka profesjonalnych sztuczek. Aby smak był bardziej wyrazisty – cebulę zmiel blenderem. Smak dogłębnie przeniknie do mięsa.
Z kurczakiem, doskonale łączą się takie zioła jak bazylia, majeranek, rozmaryn i czarny pieprz. Ponadto, uważnie obserwuj danie podczas pieczenia, aby zbytnio nie wysuszyć mięsa. Do dzieła!
1. Filety umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój każdego wszerz na pół. Potem, rozbij je delikatnie tłuczkiem i poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
2. W miseczce roztrzep widelcem jajko, posmaruj nim filety z kurczaka, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
3. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, cebulę zblenduj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4. Na każdym filecie, umieść cebulę i plasterki pomidora.
5. Teraz, posmaruj z wierzchu jogurtem lub kwaśną śmietaną.
6. Posyp startym na tarce o grubych oczkach serem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C do czasu, aż ser się zarumieni. Gotowe!