Kurczak po francusku – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Ekspresowe danie, które przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników. Pięknie wygląda na każdym uroczystym i świątecznym stole, a smakuje obłędnie. Jednego jestem pewna, obok niego nikt nie przejdzie obojętnie.

 

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • mielony czarny pieprz, sól do smaku
  • przyprawy do smaku (bazylia, rozmaryn, majeranek)

 

 

Kurczak po francusku zawsze wyjdzie doskonale, jeśli zastosujesz kilka profesjonalnych sztuczek. Aby smak był bardziej wyrazisty – cebulę zmiel blenderem. Smak dogłębnie przeniknie do mięsa.

 

Z kurczakiem, doskonale łączą się takie zioła jak bazylia, majeranek, rozmaryn i czarny pieprz. Ponadto, uważnie obserwuj danie podczas pieczenia, aby zbytnio nie wysuszyć mięsa. Do dzieła!

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój każdego wszerz na pół. Potem, rozbij je delikatnie tłuczkiem i poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

 

2. W miseczce roztrzep widelcem jajko, posmaruj nim filety z kurczaka, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawami.

 

3. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, cebulę zblenduj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 

 

4. Na każdym filecie, umieść cebulę i plasterki pomidora.

 

5. Teraz, posmaruj z wierzchu jogurtem lub kwaśną śmietaną.

 

 

6. Posyp startym na tarce o grubych oczkach serem.

 

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C do czasu, aż ser się zarumieni. Gotowe!

 

 

Z powodzeniem, możesz również zapiec kurczaka z grubym plastrem gruszki, jabłka lub ananasa. Owoce dodatkowo wzbogacą smak dania, a sok doda im soczystości. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!