Ziemniaki z warzywami – Sycące danie obiadowe, które pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Genialne i sycące danie obiadowe, które prostotą i szybkością przygotowania, zachwyciło mnie niemal natychmiast. Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw w nieco innej formie, zachęca również do jedzenia nawet najmłodsze pociechy, którym warzywa trzeba ciągle przemycać. Tego smaku, tak łatwo nie zapomnisz… Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 50 g sosu sojowego
  • 50 g oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g sosu sojowego
  • 50 g oleju roślinnego
  • 20 g ulubionych ziół

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania sobie wszystkich potrzebnych składników, ponieważ kiedy zaczniesz, będziesz musiała działać szybko.

2. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Marchewkę i ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce warzywnej (jak na marchewkę koreańską). Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

 

3. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż cebulkę przez kilka minut, potem dodaj marchewkę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Nie zapomnij często mieszać warzyw.

4. Następnie, dodaj ziemniaki i smaż przez 5 minut do miękkości, a na koniec dodaj paprykę. Całość, dopraw do smaku sosem sojowym, octem i pieprzem. Dobrze wszystko wymieszaj.

 

 

5. Przykryj patelnię pokrywką i duś jeszcze przez kilka minut, a przed podaniem posyp ulubionymi posiekanymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!