Gofry z patelni – Pyszne i chrupiące za każdym razem. Gwarantuję, że już nigdy nie zrobisz ich w inny sposób

Jeśli myślisz, że bez gofrownicy nie możesz pozwolić sobie na pyszne, domowe gofry – jesteś w błędzie!

 

Smażenie gofrów na patelni przypomina nieco naleśniki, jednak wyjątkowy i specjalny skład oraz konsystencja ciasta sprawia, że poza kształtem nie różnią się od tradycyjnych gofrów niczym specjalnym.

Ponadto, jeśli jeszcze posiadasz w swojej kuchni patelnię z prążkowanym dnem, będą wyglądały jak te podawane w najlepszych restauracjach i cukierniach. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 240 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • wanilia do smaku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej, wysokiej misce utrzyj jajka z cukrem.

2. Potem, dodaj roztopione masło, wanilię i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj mikserem – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

 

3. Smaż gofry na lekko ciepłej i suchej patelni z każdej strony po kilka minut. Pamiętaj, aby na patelnię nakładać 1 łyżkę ciasta i rozsmarować je na całą powierzchnię patelni.

4. Bezpośrednio po usmażeniu, zwiń każdego gofra w rulonik. Gotowe!

 

Tak przygotowane gofry, możesz wypełnić dowolnym nadzieniem, np: bitą śmietaną, twarożkiem z ulubionymi owocami lub dowolnym kremem. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!