Karkówka z pieczarkami i cebulą – Tak przygotowanej jeszcze nie próbowałaś. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i soczysta, a dodatki maksymalnie uzupełniają i wzbogacają jej smak. Idealna propozycja na niedzielny obiad z bliskimi lub uroczysty poczęstunek dla zaproszonych gości.

 

Dzięki temu, że zapiekasz wszystko razem w piekarniku, oszczędzasz również swój czas spędzony w kuchni. Gwarantuję, że ten smak zachwyci każdego bez wyjątku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 8 łyżek wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Karkówkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry. Posyp z każdej strony solą, pieprzem i papryką, a następnie poukładaj w misce. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.

2. Po tym czasie, każdy plaster karkówki obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

3. Tak przygotowane mięso, poukładaj teraz w naczyniu żaroodpornym.

4. Obraną cebulę, pokrój w piórka, umyte pieczarki w plasterki i poukładaj warstwą na mięsie.

 

5. Teraz przygotuj sos: Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i gotowym sosem polej mięso z warzywami w naczyniu.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1,5 godziny pod przykryciem. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!