Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przygotujesz je ekspresowo, a czas oczekiwania na nie będzie najtrudniejszą rzeczą do zrobienia.
Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Zacznij od przygotowania kremu: 250 ml mleka zagotuj w garnku na małym ogniu. Do 250 ml zimnego mleka, dodaj skrobię, 3 łyżki cukru, ekstrakt waniliowy i żółtko. Dobrze wymieszaj.
2. Mieszankę z zimnym mlekiem, wlej do gotującego się mleka i gotuj, często mieszając, aż zgęstnieje. Potem odstaw do wystygnięcia. W formie, wyłożonej papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Potem wyłóż połowę kremu, znów warstwa herbatników, pozostały krem i znów herbatniki.
3. Teraz czas na polewę: W pozostałych 20 ml mleka, wymieszaj 4 łyżki cukru i kakao. Zagotuj, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj masło. Wymieszaj, a kiedy się rozpuści, zdejmij z ognia. Polewę lekko wystudź i polej nią ciasto z wierzchu. Wstaw całość do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!