Ekler bez pieczenia – Genialne ciasto, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Idealne na każdą okazję

Ciasto ekler bez pieczenia, polecam wszystkim miłośnikom domowych słodkości oraz zapracowanym Paniom domu, ceniącym swój czas spędzony w kuchni. Jest idealne do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty lub na spotkanie z przyjaciółmi.

 

Przygotujesz je ekspresowo, a czas oczekiwania na nie będzie najtrudniejszą rzeczą do zrobienia.

Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mleko – 520 ml
  • Herbatniki – 450 g
  • Masło – 50 g
  • Żółtka – 1 szt.
  • Cukier – 7 łyżek
  • Kakao – 2 łyżki
  • Skrobia – 2,5 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania kremu: 250 ml mleka zagotuj w garnku na małym ogniu. Do 250 ml zimnego mleka, dodaj skrobię, 3 łyżki cukru, ekstrakt waniliowy i żółtko. Dobrze wymieszaj.

 

2. Mieszankę z zimnym mlekiem, wlej do gotującego się mleka i gotuj, często mieszając, aż zgęstnieje. Potem odstaw do wystygnięcia. W formie, wyłożonej papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Potem wyłóż połowę kremu, znów warstwa herbatników, pozostały krem i znów herbatniki.

 

3. Teraz czas na polewę: W pozostałych 20 ml mleka, wymieszaj 4 łyżki cukru i kakao. Zagotuj, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj masło. Wymieszaj, a kiedy się rozpuści, zdejmij z ognia. Polewę lekko wystudź i polej nią ciasto z wierzchu. Wstaw całość do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

error: Content is protected !!