Naleśniki na majonezie – Łatwe i szybkie w przygotowaniu, zawsze smaczne, lekkie i puszyste. Zawsze robię je tylko w ten sposób

Naleśniki według tego przepisu, można przygotować na dwa sposoby. Jeśli dodasz do ciasta cukier – będą idealne na słodko, a jeśli sól – na wytrawnie, np: z farszem mięsnym, pieczarkowym lub warzywnym.

 

 

 

Dzięki temu że są z dodatkiem majonezu, są delikatne, lekkie i pozostają świeże przez dłuższy czas. Gwarantuję, że pokochasz je od pierwszego kęsa, a Twoja rodzina Ci podziękuje. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają z talerzy błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 litra ciepłej wody
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, wymieszaj mikserem majonez, jajka, cukier, sól i cukier waniliowy.

2. Potem, dodaj ciepłą wodę i przesianą mąkę, a na koniec olej. Dobrze wymieszaj składniki – ciasto musi być jednolite i bez grudek.

 

3. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut.

4. Rozgrzej dobrze patelnię z małą ilością oleju na małym ogniu.

 

5. Nakładaj niewielką porcję ciasta i równomiernie rozprowadzaj na patelni.

6. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z każdej strony, przez 1-2 minuty.

 

 

Koniecznie podawaj na gorąco z miodem, dżemem owocowym lub owocami. Smacznego!

error: Content is protected !!