Ciasto Napoleon- Cudowne połączenie delikatnego ciasta oraz słodkiego pysznego kemu.

Tak przygotowane ciasto zawsze pojawia się na moim uroczystym stole, gdyż moi goście go uwielbiają. Naprawdę im się nie dziwię, gdyż delikatne ciasto połączone jest z pysznym kremem. Najbardziej wybrednemu łasuchowi także posmakuje to cudowne ciasto. Zapraszam na przepis!

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 4 jajka
  • 580 g maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 200 g masła
  • Pół szkl kwaśnej śmietany
  • 1,5 l mleka
  • Szklanka cukru
  • Do smaku wanilia

 

WYKONANIE:

1. Do miski wsyp 520 g mąki, dodaj margarynę, jajko, 100 g masła oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj oraz zagnieć ciasto.
Na osiem równych części podziel ciasto, w folię spożywczą zwiń i na godzinę wstaw do lodówki.

 

2. W między czasie trzy jajka ubij z cukrem oraz resztą mąki. Do wrzenia doprowadź mleko, wlej masę ubitą, do czasu zgęstnienia cały czas mieszaj. Na sam koniec dodaj resztę masła, wanilię i to wszystko dokładnie wymieszaj.

 

3. Na taka samą wielkość rozwałkuj schłodzone ciasto.

4. Wszystkie ciasta piecz przez 10 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasta dokładnie kremem przekładaj, jedno na drugim układaj, a ciasto które zostało na okruszki zmiel. Całego NAPOLEONKA posyp nimi z wierzchu.

 

5. Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce przez 5-7 minut.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!