Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
1. Do miski wsyp 520 g mąki, dodaj margarynę, jajko, 100 g masła oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj oraz zagnieć ciasto.
Na osiem równych części podziel ciasto, w folię spożywczą zwiń i na godzinę wstaw do lodówki.
2. W między czasie trzy jajka ubij z cukrem oraz resztą mąki. Do wrzenia doprowadź mleko, wlej masę ubitą, do czasu zgęstnienia cały czas mieszaj. Na sam koniec dodaj resztę masła, wanilię i to wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Na taka samą wielkość rozwałkuj schłodzone ciasto.
4. Wszystkie ciasta piecz przez 10 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasta dokładnie kremem przekładaj, jedno na drugim układaj, a ciasto które zostało na okruszki zmiel. Całego NAPOLEONKA posyp nimi z wierzchu.
5. Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce przez 5-7 minut.