Udka kurczaka w sosie pieczarkowym- na moim stole są hitem tej wiosny.

Na moim stole w tym roku zajmują pierwsze miejsce ziołowe oraz bardzo aromatyczne udka z kurczaka w świetnym sosie kremowym pieczarkowo-śmietankowym. Możesz podawać jako przystawkę lub samodzielne danie obiadowe.

 

 

Najdelikatniejszą częścią kurczaka są udka , jeśli myślisz o zastąpieniu ich na np. na fileta z kurczaka to na pewno danie nie będzie już tak pyszne oraz delikatne. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się jakie jest pyszne!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Udka z kurczaka -1 kg
  • Czosnek- 4 ząbki
  • Pieczarki -250 g
  • Słodka śmietana- 200 ml
  • Granulowana cebula- 1 łyżeczka
  • Masło-1 łyżka
  • Czosnek granulowany- 1 łyżeczka
  • Tymianek- 1,5 łyżeczka
  • Rozmaryn- 1,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek -2 łyżki
  • Sól- 1 łyżeczka
  • Pieprz- pół łyżeczki
  • Parmezan- 50 g
  • Do smaku ulubione zioła

 

WYKONANIE:

1. Umyj udka z kurczaka, oczyść następnie wytnij skórki oraz kości. W miseczce wymieszaj czosnek granulowany, pieprz, sól, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, oraz cebulę suszoną. W uzyskanej mieszance dokładnie zanurzaj mięso i na oliwie z oliwek smaż na złoty kolor z każdej strony. Tak usmażone udka , do garnka przełóż.

 

2. Na patelni rozgrzej masło, pieczarki usmaż , dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, przypraw pieprzem ,solą, pozostałym tymiankiem oraz rozmarynem i ulubionymi ziołami. Dodaj następnie śmietanę, parmezan starty, przez kilka minut pod przykryciem duś.

 

3. Zalej udka na koniec przygotowanym sosem pieczarkowo- śmietankowym i przez 5 minut jeszcze gotuj. To wszystko!

 

Tak przygotowane udka podawaj z ryżem bądź z puree ziemniaczanym z surówkami ze świeżych warzyw.

 

 

Gdy jesteś na diecie i pilnujesz kalorii spożywczych to jogurtem naturalnym możesz spokojnie zastąpić śmietanę.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!