Gołąbki najlepsze z przepisu mojej babci. Właśnie dziś przekażę Ci ten wspaniały przepis.
Na gołąbki każdy zna jakiś przepis, wiele różnorodnych odsłon znajdziesz w internecie różniących się od tradycyjnych, które przygotowanie jest bardziej wymyślne.
Moja babcia je przygotowywała ,a od kilu lat również są przygotowywane przeze mnie i jestem pewna, że ten przepis jest najlepszy. Znajdziesz tu stary , ale przepis sprawdzony na pyszne gołąbki , których na pewno jeszcze nie jadłaś. Zapraszam na przepis poniżej!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
500 g kapusty białej
-
300 g mięsa mielonego wieprzowego
-
Marchew
-
Cebula
-
Jajko
-
1 szkl wody
-
1 szkl mąki pszennej
-
1 szkl mleka
-
100 g kwaśnej śmietany
-
100 ml koncentratu pomidorowego
-
Pół łyżeczki sody
-
łyżeczka cukru
-
do smaku czarny mielony pieprz
-
do smaku sól
-
do smaku gałka muszkatołowa
-
pół pęczka natki pietruszki
-
3 liście laurowe
-
2 łyżki oleju słonecznikowego
WYKONANIE:
1. Do miski wsyp sodę z przesianą mąką oraz szczyptą soli, dolej wodę oraz mleko, dodaj cukier, jajko oraz olej słonecznikowy. Całość wymieszaj dokładnie, z uzyskanego ciasta smaż cienkie naleśniki.
2. Sparz liście kapusty, następnie na 15 minut odstaw.
3. Masz teraz chwilę na przygotowanie farszu: Wymieszaj z mięsem mielonym, startą na tarce marchew, posiekaną cebulę, oraz wcześniej usmażone naleśniki drobno pokrojone. Dopraw do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową całość dokładnie wymieszaj.
4. Przygotowanie sosu: Wymieszaj w misce koncentrat pomidorowy z śmietaną, dodaj liścia laurowego, pieprz sól oraz koperek posiekany
5. Odetnij twarde oraz grube części liści kapusty, następnie porcję farszu nałóż na nie. W liście kapusty zwiń farsz , wcześniej w mące obtoczone, smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z każdej strony.