Wieprzowe roladki- Przysmak zakarpacki , który bardzo posmakował mojej rodzinie.

Gdy spróbowałaś roladki, to już na pewno tego pysznego smaku nie zapomnisz. Mięso delikatne z dodatkiem cebulki marynowanej oraz aromatycznymi przyprawami, duszone w kremowym sosie śmietanowym, sercami moich bliskich zawładnęły.

 

W prosty oraz szybki sposób przyrządzisz idealny obiad lub pyszną, ciepłą kolację dla swoich bliskich. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się ,że jest bardzo pyszne!

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Mięso wieprzowe- 800 g
  • Cebula-4 sztuki
  • Kwaśna śmietana -350 g
  • Mąka pszenna- 3 łyżki
  • Cukier-1 łyżka
  • Czerwona mielona papryka-1 łyżka
  • Ocet winny- 1 łyżka
  • Koper-30 g
  • Szczypior-20 g
  • Do smaku sól
  • Do smaku czarny mielony pieprz
  • Do smażenia olej słonecznikowy

 

WYKONANIE:

1. W półpiórka pokrój obraną cebulę. Do miski ją przełóż, dodaj ocet oraz cukier, następnie całość dokładnie wymieszaj. W plastry pokrój mięso o grubości 1,5-2 cm, do smaku przypraw solą oraz pieprzem.

2. Na każdy przygotowany plaster mięsa , porcję marynowanej cebulki nałóż, następnie zwiń ciasno. Przegotowane roladki obtocz w mące, następnie na patelni z rozgrzanym olejem smaż na złoty kolor z każdej strony.

 

3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż resztę cebuli, dodaj pokrojony drobno szczypiorek, śmietanę , mąkę, sól oraz paprykę. Całość wymieszaj dokładnie, gdy sos jest za gesty dodaj odrobinę wody. Pokrojony drobno koperek dodaj na sam koniec.

4. Do naczynia żaroodpornego przełóż mięsne roladki, zalej przygotowanym śmietanowym sosem , następnie pod przykryciem duś przez 40 minut na małym ogniu.

 

 

Gotowe są aromatyczne oraz delikatne roladki w sosie śmietanowym. Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub ryżu na ciepło. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!