Puszyste węgierskie naleśniki – miękkie i smaczne. Tak dobre, że jem bez nadzienia. Oto przepis
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Odpowiednio przygotowane naleśniki są pyszne z dżemem lub owocami, z wytrawnym nadzieniem jak mięso lub warzywa, a nawet bez żadnych dodatków. To uniwersalny posiłek, który nada się na śniadanie, obiad i kolację.
Poniższy przepis pokazuje jak można łatwo zrobić węgierskie naleśniki. Wyróżnia je lekkość, puszystość i proste przygotowanie.
1. Do wygodnej miski, wlej połowę mleka i rozpuść w nim pokruszone drożdże. Oddziel białka od żółtek i w osobnej misce ubij białka z solą na sztywno.
2. Żółtka, dodaj do rozczynu drożdżowego i połącz z pozostałym mlekiem, mąką i na koniec delikatnie z ubitą pianą. Odstaw ciasto na 15 minut.
3. Smaż cienkie naleśniki, na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!