Chcesz być zdrowy, mieć doskonałe samopoczucie, a jednocześnie przyczynić się do ruchu zero waste i nie marnować jedzenia? Cytryna to owoc, który możesz ugotować w całości i zużyć miąższ oraz skórkę. Takie przygotowanie tego cytrusa sprawi, że wyciśniesz z niego wszystko, co najlepsze!
Składniki:
- 6 sztuk cytryn, najlepiej organicznych
- 3 szklanki wody
- miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cytryny przekrój na pół i wstaw do garnka z wodą, wstaw na palnik i gotuj. Gdy woda się zagotuje i zacznie wrzeć, nie zdejmuj jej z gazu jeszcze przez kilka minut. Po upływie tego czasu odłóż garnek i pozostaw do ostygnięcia na około 10-15 minut.
Kiedy całość przestygnie, wyjmij z garnka cytryny, a wodę przelej do kubka. Pozostałości możesz przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Pozytywny wpływ na zdrowie
Tak przygotowany wyciąg z cytryny posiada mnóstwo wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Pozytywnie wpływa na nasz system odpornościowy, na trawienie, a także na procesy leczenia.
Wywar z cytryny poprawia samopoczucie, dodaje sił i energii na cały dzień. Ponadto pomaga nam pozbyć się poczucia smutku i przygnębienia, a także odświeża naszą skórę i oddech. Skutecznie usuwa toksyny z naszego organizmu, wspomaga układ odpornościowy, a więc zapobiega przeziębieniom, a dodatkowo nawadnia system limfatyczny.
W dodatku wspomaga procesy odchudzania.
Przyrządzaj ten wyciąg z cytryny systematycznie, zobaczysz jak wiele korzyści płynie z tego łatwego w przygotowaniu wywaru. Szybko przekonasz się, że warto było spróbować, a Twoje zdrowie i samopoczucie Ci za to podziękują.