Faszerowane ziemniaki – Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym – wypełnij 3 ziemniaki farszem, raz dwa i pyszny obiadek na stole.

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny.

 

 

To smaczne i nietypowe danie może zrobić każdy, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne produkty na pewno posiadasz we własnym domu.

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g mięsa mielonego
  • 200 ml mleka
  • 200 g startego sera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 plastry boczku
  • 20 g mąki
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte ziemniaki w mundurkach, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż mięso mielone, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

2. Do podsmażonego mięsa, dodaj boczek pokrojony w drobną kostkę. Podsmażaj do czasu, aż boczek się lekko wytopi, a następnie dodaj mąkę i mleko. Duś często mieszając do czasu, aż powstały sos zgęstnieje.

 

3. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż z nich miąższ i rozgnieć go widelcem. Potem, wymieszaj go z podsmażonym mielonym mięsem, boczkiem i 3-4 łyżkami sosu pomidorowego.

 

4. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki.

 

5. Tak przygotowanym nadzieniem, wypełnij połówki ziemniaków i posyp z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.

 

6. Faszerowane ziemniaki, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do maksymalnej temperatury do czasu aż zarumienią się z wierzchu. Gotowe!

 

Faszerowane ziemniaki podawaj na gorąco i w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!


error: Content is protected !!