Pieczarkowe szaszłyki – Niezwykle smaczna i genialnie prosta przekąska w zaledwie 15 minut. Spróbuj i przekonaj się sama

To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, którą możesz przygotować zarówno na grillu jak i w piekarniku. Pięknie prezentują się na uroczystym stole w gronie rodziny oraz przyjaciół i są smacznym, aromatycznym dodatkiem do grilowanego mięsa lub kiełbasek w przydomowym ogródku.

 

Zaopatrz się więc w potrzebne składniki, zakasaj rękawy i do dzieła, bo ciepłych dni będzie teraz więcej!

 

SKŁADNIKI:
  • Pieczarki 600 g
  • Boczek 50 g
  • Cebula 1–2 szt.
  • Śmietana 2 łyżki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Włoskie zioła 1 łyżka
  • Sok z cytryny łyżka
  • Pieprz czarny mielony do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania genialnej marynaty: W wysokiej misce, wymieszaj kwaśną śmietanę, musztardę, pieprz, włoskie zioła, sos sojowy i sok z cytryny. Pieczarki umyj, oczyść i obierz ze skórki. Potem, przełóż je do miski z marynatą.

 

2. Obraną cebulę, pokrój w piórka, dodaj do marynaty i odstaw na 10 min.

 

3. Boczek, pokrój w cienkie plastry.

 

4. Patyczki do szaszłyków, namocz wcześniej w wodzie, a następnie nadziewaj na nie naprzemiennie pieczarki, boczek i cebulę do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki, poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15–20 minut. Gotowe!

 

Pieczarkowe szaszłyki, najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowo-ziołowego. Wystarczy wymieszać ze sobą 100 ml domowej śmietany, zioła do smaku (koperek i pietruszka), 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę, odrobinę pieprzu, soli i zmieloną kolendrę. Smacznego!


error: Content is protected !!