Karkówka duszona w cebuli – Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Koniecznie musisz spróbować

Samo połączenie karkówki z cebulą jest genialne i dodaje mięsu niezwykłego aromatu i wyjątkowego smaku. Kiedy jednak dodasz do tego ten tajemniczy, banalnie prosty i tani składnik, staje się z miejsca daniem idealnym.

 

W moim domu, gości na obiadowym stole bardzo często i zawsze mam pewność, że zniknie z talerzy błyskawicznie. Nie musisz też wołać do stołu swoich bliskich, ponieważ sami przybiegną w mgnieniu oka… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 – 5 kotletów z karkówki
  • 100 ml keczupu ( np. łagodny – Kotlin)
  • 6 średnich cebul
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona słodka
PRZYGOTOWANIE:

1. Zanim zaczniesz, przygotuj sobie dużą patelnię lub rondel z przykrywką.

2. Karkówkę, pokrojoną w plastry rozbij tłuczkiem i dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Tak przygotowane mięso, odstaw na 30 minut.

 

3. Po tym czasie, kotlety usmaż na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą z oliwek z każdej strony na złoty kolor. Potem przełóż je na talerz i pozwól mięsu odpocząć.

4. Na patelni po smażeniu karkówki, podsmaż teraz obraną cebulę, pokrojoną w półpiórka. Nie zapomnij doprawić jej do smaku solą i pieprzem.

 

5. Kiedy cebula puści sok i lekko zmięknie, ułóż na patelni usmażone wcześniej kotlety i przykryj z wierzchu cebulą.

6. Na koniec, zalej je keczupem, wymieszanym z 1 szklanką wody.

 

7. Całość, duś pod przykryciem do miękkości ( przez 90 – 100 minut). Zanim zabierzesz się do jedzenia, spróbuj sos i w razie konieczności dopraw do smaku przyprawami. Smacznego!


error: Content is protected !!