Karkówka duszona w cebuli – Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Koniecznie musisz spróbować
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
W moim domu, gości na obiadowym stole bardzo często i zawsze mam pewność, że zniknie z talerzy błyskawicznie. Nie musisz też wołać do stołu swoich bliskich, ponieważ sami przybiegną w mgnieniu oka… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Zanim zaczniesz, przygotuj sobie dużą patelnię lub rondel z przykrywką.
2. Karkówkę, pokrojoną w plastry rozbij tłuczkiem i dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Tak przygotowane mięso, odstaw na 30 minut.
3. Po tym czasie, kotlety usmaż na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą z oliwek z każdej strony na złoty kolor. Potem przełóż je na talerz i pozwól mięsu odpocząć.
4. Na patelni po smażeniu karkówki, podsmaż teraz obraną cebulę, pokrojoną w półpiórka. Nie zapomnij doprawić jej do smaku solą i pieprzem.
5. Kiedy cebula puści sok i lekko zmięknie, ułóż na patelni usmażone wcześniej kotlety i przykryj z wierzchu cebulą.
6. Na koniec, zalej je keczupem, wymieszanym z 1 szklanką wody.
7. Całość, duś pod przykryciem do miękkości ( przez 90 – 100 minut). Zanim zabierzesz się do jedzenia, spróbuj sos i w razie konieczności dopraw do smaku przyprawami. Smacznego!