Przepyszna malinowa rolada. Rozpływa się w ustach jak pianka. Robię ją na każdą imprezę, a goście są zachwyceni.
Doskonale nada się do niej dżem, mus, konfitura, a także świeże owoce. Jej smak jest nieziemski, a za każdym razem można robić ją z innymi owocami. Wypróbowałam ją już z jagodami, jeżynami i borówkami – jak dla mnie w każdej odsłonie jest tak samo pyszna. Zrobisz ją raz i przepadniesz – zaczniesz ją piec na każdą okazję.
Jakich składników potrzebujesz?
100 g dżemu malinowego lub świeżych owoców
-
190 g białka jajek
-
250 g cukru
-
25 g skrobi
-
150 g serka śmietankowego
-
100 ml śmietany kremówki
-
20 g cukru pudru
-
1 łyżka kwasku cytrynowego
-
Sól
-
Garść pistacji
Jak przygotować?
1. Zaczynamy od jajek – musimy przygotować bezę. Białka jajek wlewamy do dużej miski, a następnie ubijamy mikserem, dodając powoli kwasek cytrynowy, cukier oraz szczyptę soli.
2. Miksujemy do momentu, aż uzyskamy białą i puszystą piankę. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy.
3. Włącz piekarnik – musi się nagrzać do 150 stopni C. Kolejno naszykuj blaszkę – wyłóż na nią papier do pieczenia. Przelej na nią masę – musi być rozłożona równomiernie i dość cienko ( wysokość około 2-3 cm).
4. Piecz przez 30 minut. Podczas oczekiwania zrób krem. Do miski wkładamy serek śmietankowy, wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Ubijamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
5. Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłóż 3/4 kremu. W kilku miejscach wyłóż dżem, a następnie delikatnie zwiń tak, aby powstał ciasny rulon – nasza rolada. Wierzch należy posmarować kremem, który zostawiliśmy. Pistacje posiekaj, a następnie posyp przygotowaną roladę. Smacznego!
Przed podaniem schłodź roladę w lodówce – smaki się połączą i będzie jeszcze smaczniejsza.