Placuszki z jagodami to popularna przekąska, która ucieszy każdego, kto ich posmakuje. Przepis mojej babci

Placuszki z Jagodami to popularna przekąska, która ucieszy każdego, kto ich posmakuje. Są przepyszne i rozpływają się ustach, a autorką przepisu na nie jest moja babcia, która na wypiekach się znała.

Przygotowanie tych placuszków z jagodami jest dziecinnie proste, nie wymaga dużo czasu, a efekt zadowoli każde podniebienie. Mogą one posłużyć jako przekąska w wolnej chwili, być drugim śniadaniem na słodko idealnie do kawy lub herbaty, lub też daniem na podwieczorek podawanym z ciepłym kakao.

 

Lista składników:
  • 350-400 g mąki
  • Łyżeczka sody
  • 400 ml kefiru
  • ½ łyżeczki soli
  • Łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru (ilość zależy od Ciebie)
  • 400 g ulubionych owoców (w tym przepisie użyto za przykład jagód, jednak wedle preferencji możemy eksperymentować z różnymi owocami).

 

Przygotowanie:

1. Wsyp wszystkie składniki do dużej miski poza owocami. Ciasto, w efekcie, powinno być lekko lejące.

2. Osyp dokładnie dłoń mąką, a następnie przy użyciu łyżki stołowej nabieraj przygotowaną masę. Połóż na nią garstkę ulubionych owoców, a następnie połącz ze sobą krawędzie.

3. Przygotowane placuszki kładź na dobrze rozgrzanym oleju.

 

4. Patelnię z placuszkami przykryj pokrywką i smaż je po trzy minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po zdjęciu ich z patelni odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Kierując się wskazówkami w przepisie i używając takich proporcji, które są widoczne w liście składników otrzymasz 12-14 placuszków. Uzupełnieniem ich smaku może być jogurt lub mleko.
Wedle uznania gotowe placuszki oprósz delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!


error: Content is protected !!