Placuszki z jagodami to popularna przekąska, która ucieszy każdego, kto ich posmakuje. Przepis mojej babci
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przygotowanie tych placuszków z jagodami jest dziecinnie proste, nie wymaga dużo czasu, a efekt zadowoli każde podniebienie. Mogą one posłużyć jako przekąska w wolnej chwili, być drugim śniadaniem na słodko idealnie do kawy lub herbaty, lub też daniem na podwieczorek podawanym z ciepłym kakao.
1. Wsyp wszystkie składniki do dużej miski poza owocami. Ciasto, w efekcie, powinno być lekko lejące.
2. Osyp dokładnie dłoń mąką, a następnie przy użyciu łyżki stołowej nabieraj przygotowaną masę. Połóż na nią garstkę ulubionych owoców, a następnie połącz ze sobą krawędzie.
3. Przygotowane placuszki kładź na dobrze rozgrzanym oleju.
4. Patelnię z placuszkami przykryj pokrywką i smaż je po trzy minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po zdjęciu ich z patelni odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Kierując się wskazówkami w przepisie i używając takich proporcji, które są widoczne w liście składników otrzymasz 12-14 placuszków. Uzupełnieniem ich smaku może być jogurt lub mleko.
Wedle uznania gotowe placuszki oprósz delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!