Owsianka i jabłka jako pomysł na przepyszny, niskokaloryczny deser
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Jednakże, są sposoby na to, aby czuć radość z każdego deseru, bez obaw o swoją figurę. Polecam Wam doskonały przepis na zdrowe, a przy tym niskokaloryczne ciasto, zawierające płatki owsiane oraz przepyszne jabłka. Gwarantuję, że smakuje wyśmienicie!
1. Na około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta należy wyjąć z lodówki masło, gdyż musi ono zdążyć zmięknąć.
2. Następnie przygotowujemy miskę, do której wkładamy kolejno masło oraz cukier, dodajemy sól i przystępujemy do miksowania, które powinno trwać 5 minut. Miksując dalej, dodajemy po jednym jajku. Masa musi uzyskać jasny kolor oraz gładką konsystencję.
3. Przygotowujemy drugie naczynie, do którego to z kolei wsypujemy: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Bardzo dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy naszą masę płynną i kontynuujemy mieszanie do czasu, aż masa stanie się jednolita i miękka.
4. Obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę. Ścieramy na tarce skórkę cytryny, po czym dodajemy ją do ciasta, wraz z jabłkami, które uprzednio należy skroplić jej sokiem. Całość dokładnie mieszamy.
5. Na posmarowaną masłem blachę (o średnicy 26 cm) wykładamy naszą masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 45-50 minut, tak długo aż patyczek będzie suchy. Smacznego!