Czosnkowa cukinia z serem – Aromatyczna przekąska dla każdego i na każdą okazję
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Cukinia może być zarówno dodatkiem jak i podstawą naszego dania. Znajdziemy ją w wielu przepisach. W każdym z nich świetnie smakuje.
1. Umyj cukinię i osusz ją za pomocą ręcznika kuchennego. Pokrój w plastry lub słupki, według własnego uznania.
2. Pokrojoną rozłóż na desce do krojenia lub talerzu i dokładnie skrop z każdej strony oliwą z oliwek.
3. Przygotuj miskę i wsyp do niej starty parmezan, posiekane zioła, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Każdy kawałek cukinii obtocz w przygotowanej wcześniej mieszance.
5. Przygotuj formę lub blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ułóż kawałki cukinii na formie i włóż do piekarnika, rozgrzanego na 200 stopni. Piecz przez około 15 minut.
6. Czas na przygotowanie sosu. Wlej do miski jogurt, wsyp pieprz i kolendrę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
Kawałki pieczonej cukinii podawaj polaną sosem. Smacznego!