Czosnkowa cukinia z serem – Aromatyczna przekąska dla każdego i na każdą okazję

Cukinia to wspaniałe warzywo, które ma wiele wartości odżywczych. Dodatkowo jest również niskokaloryczna, dzięki czemu potrawy z nią mogą być świetną propozycją dla osób na diecie odchudzającej lub tych, którzy chcą utrzymać swoją zgrabną sylwetkę.

Cukinia może być zarówno dodatkiem jak i podstawą naszego dania. Znajdziemy ją w wielu przepisach. W każdym z nich świetnie smakuje.

 

Składniki:
  • Cukinia – 2 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Bazylia i oregano

 

Składniki potrzebne do przygotowania sosu:
  • Jogurt naturalny – 500 ml
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Pieprz
  • Kolendra

 

Przygotowanie:

1. Umyj cukinię i osusz ją za pomocą ręcznika kuchennego. Pokrój w plastry lub słupki, według własnego uznania.

2. Pokrojoną rozłóż na desce do krojenia lub talerzu i dokładnie skrop z każdej strony oliwą z oliwek.

3. Przygotuj miskę i wsyp do niej starty parmezan, posiekane zioła, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko dokładnie.

4. Każdy kawałek cukinii obtocz w przygotowanej wcześniej mieszance.

5. Przygotuj formę lub blachę wykładając ją papierem do pieczenia. Ułóż kawałki cukinii na formie i włóż do piekarnika, rozgrzanego na 200 stopni. Piecz przez około 15 minut.

6. Czas na przygotowanie sosu. Wlej do miski jogurt, wsyp pieprz i kolendrę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.

Kawałki pieczonej cukinii podawaj polaną sosem. Smacznego!


error: Content is protected !!