Kotlety greckie- w taki oryginalnym wykonaniu jeszcze na pewno nie jadłaś, koniecznie musisz ich spróbować

Szybkie oraz bardzo proste w przygotowaniu kotleciki greckie.

Chciałabyś zjeść na obiad coś innego? Jednak nie masz za dużo czasu na siedzenie w kuchni? Poniższy przepis jest bardzo prosty , a do tego mega szybki w przygotowaniu, koniecznie musisz go spróbować.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Pół kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 200 g sosu pomidorowego
  • Sól oraz pieprz
  • Olej
  • Mąka

 

Przygotowanie:

1.Przepis ten jest banalnie prosty. Do miękkości ugotuj w osolonej wodzie kaszę gryczaną. Następnie odstaw na bok, aby ostygła. Za pomocą blendera, zmiel jedną cebulę. W przypadku gdy nie masz blendera, zetrzyj ją za pomoc a tarki. Do miski przełóż mięso mielone, zmieloną cebulę oraz jajka. Dla lepszego smaku koniecznie dodaj sól oraz pieprz.

 

2.Do tak przygotowanej mieszanki, koniecznie dodaj wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną, po czym dokładnie całość wymieszaj. Następnie zacznij firmować małe kotleciki, które pamiętaj, aby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzej olej, po czym smaż z każdej strony na złoty kolor. W miedzy czasie zacznij przygotowywać sos. Na małej ilość oleju podsmaż cebulę pokrojoną w pół piórka. Następnie zalej ją sosem pomidorowym.

 

3. Do tak przygotowanego sosu dodaj wszystkie podsmażone kotlety, po czym duś je około 20-25 minut na średnim ogniu . Gotowe kotleciki są soczyste oraz bardzo smaczne. Jak masz taka ochotę, dodaj swoje ulubione przyprawy.

 

Tak przygotowanym daniem zachwycać się będzie cala rodzina, i na pewno poproszą o dokładkę.


error: Content is protected !!