Zrazy ukraińskie są godne polecenia dla osób zabieganych i kochających smaczne potrawy. Są odpowiednikiem naszych kotletów wieprzowych, potocznie zwanych schabowymi.
Nasza potrawa charakteryzuje się chrupiącą panierką, której zrazy ukraińskie nie posiadają. Zgodnie z przepisem, zrazy podawane są z cebulką, czosnkiem oraz kremowym sosem. Danie można dowolnie modyfikować , np. poprzez zmianę składników użytych do sosu czy zmianę nadzienia.
Składniki:
-
400 g mięsa – Może być łopatka, karkówka itp.
-
250 g cebuli
-
150 g mąki
-
1 łyżeczka pieprzu mielonego
-
300 g 20% kwaśnej śmietany
-
Pęczek koperku
-
2 łyżeczki startego czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki octu
-
1 łyżka cukru
-
4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w 3 centymetrowe plastry, które ubijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Tak powstałe kotlety przyprawiamy według uznania solą oraz pieprzem.
2. W czasie gdy mięso ,,wchłania” przyprawy, kroimy cebulę na drobną kostkę. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy olej, ocet, sól oraz cukier. W takiej mieszance marynujemy pokrojoną cebulę przez około 10 minut.
3. Następnym krokiem jest nałożenie cebuli na każdy kawałek mięsa i zawinięcie kotletów w rulony, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.
4. Na pozostałym oleju smażymy cebulę oraz wlewamy śmietanę. Konsystencja na patelni powinna przypominać sos. Wtedy dolewamy odrobinę wody oraz dosypujemy pokrojony koperek.
5. Nadszedł moment na ułożenie roladek w sosie – powinny nim być przykryte. Przez 40 minut dusimy je na wolnym ogniu. W tym czasie mięso stanie się miękkie oraz ,,przesiąknie” smakiem sosu.
Tak powstałą potrawę tradycyjnie poleca się podawać z ziemniakami oraz dowolną sałatką. Jednak ze względu na możliwość modyfikacji, ziemniaki śmiało można zmienić na, np. kaszę gryczaną czy ryż, a sałatkę można zastąpić warzywami na patelnię.
To danie jest niezwykle smaczne, pożywne i co ważne – stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Idealnie nada się dla osób rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem, ale również dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i uwielbiają poznawać nowe kuchnie.