Szukasz wyrazistych smaków? Zrób przepysznego śledzia w musztardowej marynacie.
Szukasz wyrazistych smaków? Zrób przepysznego śledzia w musztardowej marynacie.
Już niedługo Święta Bożego Narodzenia. Możemy z wyprzedzeniem wziąć się za przygotowanie co po niektórych dań. Jednym z nich jest śledź. Jeśli jesteś fanem śledzia w niecodziennej zalewie, to świetnie trafiłeś. Gdy nadejdzie nas ochota na śledzia w okresie świątecznym, to będzie on już czekał gotowy w lodówce. Jak go przygotować? Sprawdźmy to.
Lista składników
Czego będziemy potrzebowali? Przygotujmy:
300 ml kefiru,
2 łyżeczki musztardy miodowej,
2 łyżeczki musztardy dijon,
3 świeże płaty śledziowe,
litr wody,
łyżeczkę cukru,
łyżeczkę soli,
łyżeczkę soku z cytryny
oleju słonecznikowego do smaku.
Sposób przygotowania
1. Płaty śledziowe należy dokładnie umyć, a następnie przekrójmy na pół płaty śledziowe.
2. Do miski wlejmy wodę i dodajmy sól. W przygotowanej solance należy zanurzyć kawałki ryby. Na okres dwóch godzin włóżmy śledzia w solance do lodówki.
3. Po upływie dwóch godzin wyjmijmy rybę z solanki i pokrójmy na kawałki nam odpowiadające.
4. Do miski należy wlać kefir, musztardę miodową, musztardę dijon, roztopione masło, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszajmy.
5. Do słoika należy powkładać śledzie i zalać marynatą. Słoiki trzeba szczelnie zamknąć. W ten sposób przygotowane słoiki należy przechowywać w lodówce przez okres sześciu godzin.
To już koniec przepisu.
Po śledzia wcześniej przygotowanego można sięgnąć w każdej chwili. Śledź w musztardowej marynacie może się okazać świetnym dodatkiem do kolacji wigilijnej. Na pewno zrobi wrażenie na wszystkich zaproszonych gościach.