Pierniki miodowe z karmelem – żaden łasuch się Im nie oprze

Pierniki miodowe z karmelem to genialny przysmak, którego nie można ominąć z obojętnością.

 

Przepis docenią niewątpliwie wszyscy miłośnicy domowych smakołyków i babcinych wypieków, którzy nie lubią zbyt wiele czasu spędzać na przyrządzaniu kulinarnych dzieł sztuki w przedświątecznym czasie, a także Panie, które chcą błysnąć talentem kulinarnym, ale nie posiadają w tej dziedzinie zbyt wielkiego doświadczenia, albo Ich praca i związane z Nią obowiązki zawodowe nie pozwalają Im na zbytnie oddawanie się kuchennym, kulinarnym przyjemnościom i szaleństwom podczas gotowania.

 

 

Aromat towarzyszący pieczeniu tego przysmaku przywoła najpiękniejsze chwile i wspomnienia dzieciństwa oraz momentów spędzanych w babcinej kuchni.

 

Dekorowanie wypieków to z kolei idealna okazja do twórczego, wspólnego spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Dla dzieci będzie to również możliwość znakomitej zabawy. Dodatkowo przecież nikt z nas nie wyobraża chyba sobie świątecznych stołu i drzewka bez piernikowych ciasteczek.

 

Składniki na ciasto i do przygotowania dekoracji

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
  • 150 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 40 g miodu
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 50 g oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 480 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody
  • Szczyptę gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • Szczyptę soli

 

Warto zaznaczyć, że tam gdzie potrzebujemy takiej proporcji, by łatwiej odmierzyć objętość pół łyżeczki – możemy użyć łyżeczki do kawy, która powinna standardowo mieć objętość dokładnie pół łyżeczki do herbaty.

 

Składniki do przygotowania karmelu to:
  • 130 g cukru
  • 60 ml wody

 

Składniki do lukru dekorującego gotowe ciasteczka:
  • Białka jaj
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od karmelu. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę, a następnie podgrzewamy masę często Ją mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze intensywnego bursztynowego koloru.

 

 

Do uzyskanej masy dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję masę zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, olej roślinny, przyprawy i sól, a następnie ponownie mieszamy. By przyprawy równomiernie się rozprowadziły w cieście możemy najpierw Je wymieszać w zamkniętym słoiku poprzez energiczne Nim potrząsanie.

 

 

Teraz w osobnej dużej misce ubijamy jajko i dodajemy masę karmelową, po czym mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

 

 

Do masy zaczynamy teraz dodawać stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia (te sypkie składniki także najlepiej uprzednio wymieszać dokładnie w słoju), mieszamy i zagniatamy miękkie i lepkie ciasto.

 

 

Przekładamy nasze ciasto na wysypaną mąką stolnicę, albo inny blat roboczy, na którym będziemy dalej pracować, rozwałkowujemy Je na grubość około 1 cm. I radełkiem, albo foremką wycinamy pierniki o dowolnych kształtach.

 

 

 

 

Na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotowe pierniki, po ułożeniu Ich wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 10 do 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Czas kiedy pierniczki się pieką możemy wykorzystać na przygotowanie lukru do dekoracji. Chcąc uzyskać lukier ubijamy białka jaj na gładką masę z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone pierniki dekorujemy wedle gustu lukrową masą. Gotowe!

 

 

Pyszne miodowe pierniki z karmelem doskonale sprawdzą się w roli dekoracji stołu, choinki, jak i też w charakterze oryginalnego upominku świątecznego dla najbliższych osób. Zrobione z serca, osobiście udekorowane i zapakowane w piękne, ozdobne pudełko, sprawią ogromną radość każdemu łasuchowi i miłośnikowi domowych wypieków.
 

 

Smacznego!


error: Content is protected !!