Pierniki miodowe z karmelem to genialny przysmak, którego nie można ominąć z obojętnością.
Przepis docenią niewątpliwie wszyscy miłośnicy domowych smakołyków i babcinych wypieków, którzy nie lubią zbyt wiele czasu spędzać na przyrządzaniu kulinarnych dzieł sztuki w przedświątecznym czasie, a także Panie, które chcą błysnąć talentem kulinarnym, ale nie posiadają w tej dziedzinie zbyt wielkiego doświadczenia, albo Ich praca i związane z Nią obowiązki zawodowe nie pozwalają Im na zbytnie oddawanie się kuchennym, kulinarnym przyjemnościom i szaleństwom podczas gotowania.
Aromat towarzyszący pieczeniu tego przysmaku przywoła najpiękniejsze chwile i wspomnienia dzieciństwa oraz momentów spędzanych w babcinej kuchni.
Dekorowanie wypieków to z kolei idealna okazja do twórczego, wspólnego spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Dla dzieci będzie to również możliwość znakomitej zabawy. Dodatkowo przecież nikt z nas nie wyobraża chyba sobie świątecznych stołu i drzewka bez piernikowych ciasteczek.
Składniki na ciasto i do przygotowania dekoracji
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
-
150 g cukru
-
250 ml mleka
-
40 g miodu
-
1 łyżeczkę cynamonu
-
50 g oleju roślinnego
-
1 jajko
-
480 g mąki pszennej
-
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
-
Pół łyżeczki sody
-
Szczyptę gałki muszkatołowej
-
Pół łyżeczki mielonego imbiru
-
Szczyptę soli
Warto zaznaczyć, że tam gdzie potrzebujemy takiej proporcji, by łatwiej odmierzyć objętość pół łyżeczki – możemy użyć łyżeczki do kawy, która powinna standardowo mieć objętość dokładnie pół łyżeczki do herbaty.
Składniki do przygotowania karmelu to:
-
130 g cukru
-
60 ml wody
Składniki do lukru dekorującego gotowe ciasteczka:
-
Białka jaj
-
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od karmelu. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i wlewamy wodę, a następnie podgrzewamy masę często Ją mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze intensywnego bursztynowego koloru.
Do uzyskanej masy dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję masę zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, olej roślinny, przyprawy i sól, a następnie ponownie mieszamy. By przyprawy równomiernie się rozprowadziły w cieście możemy najpierw Je wymieszać w zamkniętym słoiku poprzez energiczne Nim potrząsanie.
Teraz w osobnej dużej misce ubijamy jajko i dodajemy masę karmelową, po czym mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Do masy zaczynamy teraz dodawać stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia (te sypkie składniki także najlepiej uprzednio wymieszać dokładnie w słoju), mieszamy i zagniatamy miękkie i lepkie ciasto.
Przekładamy nasze ciasto na wysypaną mąką stolnicę, albo inny blat roboczy, na którym będziemy dalej pracować, rozwałkowujemy Je na grubość około 1 cm. I radełkiem, albo foremką wycinamy pierniki o dowolnych kształtach.
Na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotowe pierniki, po ułożeniu Ich wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 10 do 15 minut w temperaturze 180°C.
Czas kiedy pierniczki się pieką możemy wykorzystać na przygotowanie lukru do dekoracji. Chcąc uzyskać lukier ubijamy białka jaj na gładką masę z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone pierniki dekorujemy wedle gustu lukrową masą. Gotowe!
Pyszne miodowe pierniki z karmelem doskonale sprawdzą się w roli dekoracji stołu, choinki, jak i też w charakterze oryginalnego upominku świątecznego dla najbliższych osób. Zrobione z serca, osobiście udekorowane i zapakowane w piękne, ozdobne pudełko, sprawią ogromną radość każdemu łasuchowi i miłośnikowi domowych wypieków.
Smacznego!