Sałatka francuska z łososiem i świeżym ogórkiem – warstwowe danie, które zachwyci każdego!
Ta potrawa to obowiązkowa pozycja na moim świątecznym stole. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i zawsze każdego zachwyca. Warto zdecydować się na przyrządzenie majonezu samemu, ponieważ sałatka będzie wtedy lekka i świeża w połączeniu z ogórkiem i łososiem.
Sałatka francuska z łososiem i świeżym ogórkiem to potrawa bardzo prosta w przygotowaniu. Jest to danie warstwowe, które z każdym kęsem dostarcza wielu świetnych smaków. Będzie również daniem, które świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Jeśli przygotujesz na święta tę pyszną i lekką sałatkę, pozytywnie zaskoczysz każdego. Co ważne, przygotowanie sałatki nie jest wymagające i nie zajmie Ci dużo czasu. Zaczynajmy!
Składniki:
150g wędzonego łososia
1 marchewka
2 ziemniaki
2 jajka
1 ogórek
Majonez jako dodatek
Koperek jako dekoracja
Sposób przygotowania:
1. Będziesz potrzebować tarki o grubych oczkach. Po ugotowaniu ziemniaków i marchewki na miękko oraz jajka na twardo, zetrzyj wszystko na tarce.
2. Ogórka i lekko posolonego łososia pokrój w kostkę. Czas na ułożenie składników warstwami – ziemniaki, połowę łososia, marchewkę, ogórek i jajka. Za wyjątkiem łososia, każdą warstwę posmaruj majonezem (najlepiej przygotowanym samodzielnie).
3. Na koniec udekoruj wszystko kawałkami łososia, które ci zostały. To wszystko!
Sałatka będzie gotowa do podania od razu po przygotowaniu. Przed podaniem możesz jednak również schłodzić ją w lodówce przez około godzinę, wszystko zależy od twoich preferencji. Pamiętaj o tym, że sałatka nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania w lodówce, zatem przygotuj jej tyle, ile dacie radę zjeść. Smacznego!