Likier Baileys- Klasyk dla wszystkich wielbicieli likierów. Łatwe przygotowanie w krótkim czasie, potrzebne tylko kilka składników, aby mieć wspaniały likier na Święta.

Likier śmietankowo- czekoladowy jest prosty, ale wyjątkowy w smaku. Wszyscy miłośnicy Baileysa go uwielbiają. Oryginalny skład jest objęty tajemnicą i skrzętnie ukrywany przez producentów. Każda, nawet najlepsza domowa wersja nie będzie idealnie oddawała smaku oryginału. Czy istnieje lepszy świąteczny likier?

 

Mamy przepis na Baileysa, który jest naprawdę blisko oryginałowi, lepszego przepisu nie znajdziesz. Może być także wzbogacony o miętę, czekoladę z miętowym nadzieniem, a także delikatnie podkręcić go aromatyczną kawą, lub likierem orzechowym. W okresie świątecznym kwestię dodatków, ogranicza tylko Twoja wyobraźnia.

 

SKŁADNIKI:
  • 440 ml Śmietanki (minimum 30%)
  • 180 g Cukru
  • 40 g Ciemnej czekolady
  • 10 g cukru waniliowego
  • 440 ml Whisky

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka z grubym dnem należy wlać śmietankę i następnie wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

 

2. Pokruszoną ciemną czekoladę o zawartości minimum 80 % kakao należy posiekać i wrzucić do garnka ze śmietanką i cukrami, a następnie podgrzewać nieustannie mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy. Ogień musi być mały, absolutnie nie należy dopuścić do zagotowania się masy.

 

 

3. Po wstępnym przestygnięciu masy należy stopniowo dolewać whisky, a następnie całość zblendować. Z otrzymanych proporcji otrzymasz 1 litr likieru, który w smaku będzie naprawdę bliski oryginału. Moc likieru to 17%.

 

 

 

Butelka z domowym Baileysem, jeśli będzie prawidłowo zamknięta może być przechowywana do 2 lat. Otwartą należy spożyć w ciągu 2 tygodni. Likier będzie idealnie smakował solo, ale także jako dodatek do świątecznych ciast i deserów.


error: Content is protected !!