Święta to czas, kiedy każda gospodyni chce przygotować jak najpyszniejsze potrawy, które podbiją serca gości swym oryginalnym smakiem.
Z pewnością wiesz już, jakie tradycyjne dania przygotujesz na świąteczny stół. Jednak wśród potraw zdecydowanie nie może zabraknąć przekąsek, deserów czy sałatek w odświętnym klimacie!
Poniżej przedstawiamy przepis na wyjątkową sałatkę z suszonymi śliwkami i kukurydzą w roli głównej, która swym niesamowitym smakiem i oryginalnym wyglądem na pewno zaskoczy każdego!
Potrzebne składniki:
-
twardy ser żółty – 150g,
-
orzechy włoskie – 20g,
-
suszone śliwki – 50g,
-
kukurydza z puszki – 150g,
-
czosnek – 2-3 ząbki,
-
majonez – 3 łyżki,
-
szczypiorek,
-
sól.
Przygotowanie sałatki z suszonymi śliwkami i serem:
1. Opłucz śliwki suszone, a następnie namocz je we wrzątku i pokrój w cieniutkie paski. Kostkę sera zetrzyj na tarce (na grubych oczkach). Składniki przełóż do miski.
2. Pokrój w drobną kostkę orzechy włoskie. Ząbki czosnku posiekaj nożem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj orzechy oraz czosnek do miski.
3. Do składników w misce dodaj kukurydzę z puszki (około 3 łyżek), majonez oraz sól wedle uznania. Całość wymieszaj.
Gotową sałatkę przełóż do pojemnika, najlepiej podłużnego. Jest gotowa do podania na świąteczny stół!
Jeżeli chcesz, możesz udekorować tę sałatkę w atrakcyjny sposób, który niewątpliwie przyciągnie uwagę gości. Na wygładzonej powierzchni ułóż równo pozostałe ziarenka kukurydzy z puszki – im większe, tym szybciej i efektowniej udekorujesz sałatkę). Na jednym końcu pojemnika połóż niewielką ilość szczypiorku, imitującego liście kukurydzy. Z pewnością zaskoczysz gości takim wyglądem sałatki, a jej smak przypadnie do gustu każdemu.
Życzymy smacznego!