Przepis na przepyszną sałatkę. Będzie też pięknie prezentować się na świątecznym stole.

Oto przepis na pyszną sałatkę z pieczarkami, serkiem i szynką, którą uwielbia moja rodzina!
Sposób jej przygotowania jest wyjątkowo prosty. Dzięki nietypowemu wykonaniu będzie stanowić dodatkową ozdobę świątecznego stołu. Ta wyjątkowo lekka, delikatna i sycąca potrawa na pewno zasmakuje również Twoim bliskim.

 

Składniki:
  • 150 g szynki
  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 200 g serka śmietankowego w bloku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • majonez
  • sól

 

 

Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed przystąpieniem do sporządzenia sałatki. Ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości.
2. Marchew również ugotuj w osolonej wodzie. Na razie jej nie obieraj.

 

3. Jaja gotuj nie dłużej niż 8 minut, a później ostudź w zimnej wodzie.
4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jajka obierz i pokrój lub przeciśnij przez specjalną krajalnicę.

 

5. Ser umieść w zamrażalce na 10 minut. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
6. Szczypiorek umyj i lekko osusz. Później drobno go posiekaj. Szynkę pokrój w dość drobną kostkę.

 

7. Teraz przystąp do przygotowania sałatki. Należy układać ją warstwami, dlatego dobrze jest mieć pod ręką pierścień, który zapobiegnie rozpadnięciu się konstrukcji. Najpierw połóż pierścień na dnie płaskiego talerza.
8. Na początek włóż do pierścienia ziemniaki, wyrównaj je łyżką i posmaruj majonezem.

 

9. Posyp majonez szczypiorkiem i połóż na nim jajka. Następnie posmaruj jajka majonezem. Kolejną warstwą będą odcedzone wcześniej marynowane pieczarki. Połóż je na jajkach i znowu posmaruj majonezem. Później ułóż na tym szynkę.
10. Na szynce połóż marchewkę i posmaruj majonezem. Ostatnią warstwę stanowi ser. Po nałożeniu go na sałatkę możesz zdjąć pierścień.
Gotową sałatkę możesz udekorować według uznania. Warto do tego celu wykorzystać koperek lub paski marynowanych pieczarek. Tak zaserwowane danie zapewne podbije serca i podniebienia Twoich gości.
Smacznego!


error: Content is protected !!