Przepis na kurczaka z kapustą. To danie smakuje nieziemsko

Jeśli szukasz pomysłu na lekką, a zarazem wykwintną potrawę, która sprawdzi się również na świątecznym stole, wypróbuj przepis na kurczaka z kapustą i warzywami. Na dodatek można przyrządzić go w bardzo łatwy sposób.

 

 

Do przygotowania tego dania nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu, ponieważ piecze się go w specjalnym rękawie. Ta metoda pozwoli też skrócić czas oczekiwania na potrawę, a dzięki użyciu marynaty, kurczak nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. To idealna propozycja dla wszystkich zapracowanych, którzy chcą dbać o zdrowie i smukłą sylwetkę. Musisz sam się przekonać o jego walorach!

 

Składniki:
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • sól do smaku
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżeczka sosu adżika (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę i umieść w małym naczyniu. Dodaj do niego łyżkę oleju i ewentualnie sos adżika. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. Umyj ćwiartki kurczaka. Przekrój każdą na pół i pozbądź się elementów zawierających nadmiar tłuszczu. Natrzyj mięso marynatą i umieść w lodówce na ok. 30-40 minut.

 

3. Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a cebulę pokrój w półplasterki. Wymieszaj warzywa, polej je odrobiną oleju i posól. Wymieszaj powtórnie.

 

4. Do rękawa włóż kapustę i umieść na niej kawałki zamarynowanego kurczaka. Na mięsie rozłóż masło pokrojone wcześniej na małe cząstki. Zawiąż rękaw z obu stron.

 

5. Tak przygotowaną potrawę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 45 minut. Po upływie tego czasu rozetnij rękaw i ponownie umieść danie w piekarniku. Zapiekaj jeszcze przez kilka minut aż skórka stanie się chrupiąca.

 

 

 

Tak przygotowany kurczak jest gotowy do spożycia. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Na pewno ozdobi każdy świąteczny stół. Smacznego!


error: Content is protected !!