Zbliżają się święta. Coroczną zagwozdką każdej gospodyni, chcącej przygotować przepyszną ucztę dla swojej rodziny jest to, jakie dania powinny się na niej znaleźć. Teoretycznie – jest to sprawa prosta. W praktyce… nie zawsze. Kwestia Wigilii jest oczywiście łatwiejsza.
Kolacja postna oscyluje wokół dwunastu tradycyjnych potraw i sprawą indywidualną jest to, które z nich pojawią się na stole. W kolejnych świątecznych dniach sprawa jednak nieco się komplikuje. Jedno jest pewne – ma być treściwie i smacznie. Naszą propozycją na danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole jest sałatka z kurczakiem i orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI:
-
250-300 gram piersi z kurczaka,
-
3 jaja,
-
150 gram sera w wiórkach,
-
100 gram bezpestkowych winogron,
-
40 gram orzechów włoskich,
-
majonez,
-
sól.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Piersi z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Po całkowitym ostygnięciu pokroić w drobną kostkę.
KROK 2. To samo z jajami. Ugotowane i ostygnięte drobno pokroić, albo zetrzeć na tarce. Orzechy włoskie – rozdrobnić. Warto wspomóc się robotem kuchennym, jeśli się posiada; w innym wypadku: posiekać nożem.
KROK 3. W następnych krokach układać sałatkę warstwowo. Świetnie sprawdzi się tutaj duży ozdobny talerz. Najpierw ułożyć kurczaka, potem posmarować go majonezem.
KROK 4. Kolejna warstwa to posypane orzechy, które również należy przykryć warstewką majonezu.
KROK 5. Następne piętro to ser w wiórkach: także posmarować majonezem.
KROK 6. Ułożyć jajko. Za pomocą łyżki wygładzić powierzchnię sałatki.
KROK 7. Całość (również po bokach) posmarować majonezem. Posypać wiórkami sera.