Zrób sałatkę z marynowanymi pieczarkami i oczaruj swoich gości!

Czy istnieje lepsza dekoracja na świątecznym stole, niż niezwykła i pyszna sałatka? U mnie w domu sałatki warstwowe w różnych odsłonach są prawdziwym przysmakiem, ponieważ są soczyste i delikatne. Najszybciej jednak znika ze stołu ta z marynowanymi pieczarkami i kurczakiem. Szczerze mówiąc, wolimy ją nawet bardziej niż powszechnie znaną, tradycyjną jarzynową. 

 

 

Poniżej znajdziesz propozycję świątecznej sałatki, w której zakocha się każdy miłośnik sałatek. Czas działać!
Składniki
  • pierś z kurczaka – 300 g
  • marynowane pieczarki – 300 g
  • ziemniaki – 250 g
  • twardy ser – 30 g
  • majonez – 100 g
  • 5 jajek
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • sól do smaku
  • kilka nasion granatu lub jagody kaliny

 

 

Przygotowanie sałatki
1. Pierś z kurczaka ugotuj, wystudź, a następnie pokrój w drobną kostkę. Możesz zamienić je na mięso z udek lub ćwiartek kurczaka.

 

 

2. Ugotuj ziemniaki i jajka (na twardo). Zetrzyj ziemniaki na tarce na grubych oczkach. Oddziel od siebie żółtka i białka i zetrzyj je osobno na tarce na drobnych oczkach. Posiekaj drobno szczypiorek, a marynowane pieczarki pokrój w kostkę.

 

 

3. Przygotuj przezroczystą miskę (najlepiej będzie w niej widać warstwy) i ułóż w niej najpierw ziemniaki, ugnieć i lekko posól. Następnie posmaruj majonezem.

 

 

4. Ułóż warstwowo najpierw szczypiorek, a potem marynowane pieczarki. Ponownie posmaruj majonezem.

 

 

5. Czas na warstwy żółtek i mięsa z kurczaka. Ugnieć i wygładź, a gotową warstwę mięsa posmaruj majonezem. Następnie rozprowadź na wierzchu warstwę z białek i posyp wszystko startym serem. Sałatkę należy umieścić w lodówce na 1-2 godziny, żeby stężała.

 

 

6. Udekoruj gotową sałatkę jagodami kaliny lub ziarnami granatu.
Smacznego!

 

Sałatkę z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami łatwo się nakłada i dzieli na porcje, ale jest też bardzo smaczna, soczysta i delikatna. U mnie w domu nie opłaca robić się pojedynczej porcji, dlatego zawsze przygotowuję dwie miski sałatki.

 

 

Tworzenie świątecznego menu, które każdemu będzie smakować, a jednocześnie wszystkich zaskoczy, jest prawdziwą sztuką. Jeśli nadal zastanawiasz się, co zaserwować swoim gościom, wypróbuj ten przepis na wyjątkową i pyszną sałatkę. Doskonale zaprezentuje się na świątecznym stole i na długo zapadnie wszystkim w pamięć! 


error: Content is protected !!